Ten olej rujnuje zdrowie. Unikaj jak ognia
Słodycze, fast-foody, lody, mrożonki, gotowe dania, a nawet musli. Lista produktów, w których ukrywa się utwardzony olej palmowy jest jeszcze dłuższa, co tylko powinno wzbudzić czujność. To źródło szkodliwych tłuszczów trans, które mają fatalny wpływ na zdrowie. Dlatego najlepiej unikać ich tak często, jak się da.
1. Tłuszcz szkodliwy dla zdrowia
Olej palmowy uzyskuje się z ziaren lub miąższu owoców palmy oleistej. Jego ciemnożółty lub pomarańczowy kolor to zasługa obecnych w nim karotenoidów. Zawiera też witaminy E i K, sterole i koenzym Q10.
Niestety w przemyśle spożywczym wykorzystuje się na masową skalę utwardzony olej palmowy. W trakcie procesu utwardzania powstają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans.
Mają one silne działanie miażdżycorodne i podnoszą ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, ponieważ zwiększają poziom złego cholesterolu LDL. Zaburzenie proporcji między cholesterolem HDL a LDL istotnie przyczynia się do zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej.
Nadmiar tych tłuszczów prowadzi także do wzrostu masy ciała i przyrostu tkanki tłuszczowej. Ponadto obniżają wrażliwość komórek na insulinę. Zwiększona produkcja insuliny przez trzustkę prowadzi m.in. do insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.
2. Tych produktów unikaj
Dlatego ich spożycie powinno być ograniczone do minimum. Zaleca się, by dziennie energia z tłuszczów trans nie przekraczała 1 proc.. Dla osoby, która spożywa 2000 kcal dziennie oznacza to 2 g tych tłuszczów dostarczonych z żywnością.
Tymczasem nawet pozornie niewinna porcja frytek może dostarczyć 9 g takich tłuszczów, co kilkarotnie przekracza zalecane normy. Nie mówiąc o już sytuacjach, kiedy w ciągu dnia sięgamy także po inne niezdrowe przekąski i słodycze.
Utwardzony olej palmowy można znaleźć w wielu produktach spożywczych dostępnych praktycznie w każdym sklepie. Zawierają go m.in. margaryny, słodycze, lody, słone przekąski. To także popularny dodatek do majonezów, kostek rosołowych, zupkach i eserach w proszku, mrożonkach, a nawet musli, które wydają się zdrową śniadaniową opcją.
Ta lista jest jeszcze dłuższa, bo producenci wykorzytują olej palmowy na masową skalę, kierując się m.in. względami technologicznymi. Tłuszcz utwardzony wolniej się utlenia, ma większą odporność na wysoką temperaturę i można go długo przechowywać. Olej palmowy jest też najtańszym dostępnym tłuszczem.
Dlatego zawsze warto spawdzać etykiety, a także mieć świadomość, że może się on ukrywać np. pod nazwami "tłuszcz utwardzony", "tłuszcz roślinny utwardzony" czy "olej roślinny utwardzony".
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl