To cholesterolowe bomby. Tych produktów nie powinno być w diecie pewnej grupy
Masz podwyższony poziom cholesterolu, więc unikasz alkoholu, słodyczy i czerwonego mięsa? To niejedyne produkty, które mogą podnosić poziom lipidów we krwi. Okazuje się, że jest także całkiem pokaźna grupa uznawanych za zdrowe produktów, które są niewskazane w diecie osób z wysokim cholesterolem.
1. Uważaj na cholesterol
Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu jest kluczowe dla zdrowia serca. Hipercholesterolemia to podwyższone ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Najbardziej na ten problem narażone są osoby z cukrzycą typu 2., nadwagą i otyłością, nadciśnieniem tętniczym oraz nadużywające alkoholu czy uzależnione od tytoniu.
Według statystyk problem wysokiego cholesterolu może dotyczyć nawet połowy dorosłych Polaków, przy czym niewielki odsetek osób się leczy. Nie każdy też zdaje sobie sprawę, że utrzymywanie na dobrym poziomie cholesterolu ogólnego, LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) i trójglicerydów nie jest trudne.
Najważniejsze to zadbać o dietę, w której powinny się znaleźć produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce oraz nasiona roślin strączkowych, a także inne źródła białka – ryby, kurczak i chude czerwone mięso. W diecie nie może też zabraknąć niskotłuszczowego nabiału i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
A czego w diecie nie powinno być? Źródeł tłuszczów nasyconych, jak czerwone mięso, produkty wysokoprzetworzone, w tym słodycze, czy wreszcie alkoholu. To jednak nie wszystko.
2. 5 zdrowych produktów zakazanych na diecie obniżającej cholesterol
Choć tzw. piąta ćwiartka uchodzi za pożywne i zdrowe mięso, to osoby z hipercholesterolemią powinny zachować ostrożność. Poza bogactwem koenzymu Q10, cynku, żelaza i witamin z grupy B w podrobach jest też wiele cholesterolu. W zależności od rodzaju wątróbka może zawierać ok. 360 mg na 100 g produktu, przy czym najwięcej cholesterolu znajduje się w wątrobie drobiowej, a najmniej – w wołowej. Dla porównania w 30-procentowej śmietanie znajduje się ok. 107 mg cholesterolu na 100 g.
Które jeszcze zdrowe produkty mogą być cholesterolową bombą?
- jajka – (zawierają 360 mg cholesterolu/100 g) – zawierają cenne dla zdrowia mikro- i makroelementy i powinny stanowić element zdrowej, zrównoważonej diety, jednak osoby z hipercholesterolemią powinny uważać na nadmiar jajek w diecie,
- sery – niektóre sery, jak francuski gruyere mogą zawierać nawet 110 mg cholesterolu – jego wysoki poziom ma też edam czy feta (89 mg/100 g) lub gouda (114 mg/100 g),
- masło – (215 mg/100 g) to cholesterolowa bomba i źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, niewskazanych dla osób z wysokim poziom cholesterolu,
- sardynki (131 mg/100 g) – w diecie cholesterolowej polecane jest spożywanie tłustych ryb morskich z uwagi na obecność kwasów tłuszczowych omega-3, ważne jednak, by kontrolować ilość spożycia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl