To dlatego budzisz się niewyspany i zmęczony. Znana dietetyczka stanowczo odradza
Spożywanie niektórych pokarmów przed snem może mieć poważny wpływ na poziom cukru we krwi i powodować problemy ze snem – ostrzegają dietetycy. Eksperci wymieniają produkty, których należy unikać.
1. Czego nie jeść na kolację?
Dietetyczka Pippa Campbell odradza spożywania na kolację produktów bogatych w cukry proste. Ekspertka tłumaczy, że są one ''paliwem'' dla mózgu, który w nocy powinien odpoczywać. Jeśli dostarczymy mu zbyt dużo cukru, grożą nam częste pobudki. Z tego powodu zdrowa kolacja przed snem nie powinna zawierać słodyczy, produktów zbożowych oraz owoców.
- Nie jedz słodyczy ani produktów zawierających skrobię przed snem. Zwiększasz ryzyko, że twoje nadnercza (gruczoły wydzielania wewnętrznego produkujące hormony - przyp.red.) zaczną pracować i spowodują niespokojny sen lub pobudkę o trzeciej nad ranem – powiedziała.
Campbell szczególną uwagę zwróciła na diabetyków. Zaleca im spożywanie dań z wysoką zawartością białka i tłuszczów.
- Nigdy nie jedz słodkich lub bogatych w węglowodany produktów, które nie zawierają w składzie błonnika, zdrowych tłuszczów czy białka. Nie polegaj na kofeinie i słodkich przekąskach. Zamiast tego wybierz wysokobiałkowy posiłek z minimalną ilością węglowodanów – radzi.
2. Jaki jest właściwy poziom glukozy we krwi?
Dietetyczka przypomina, że stężenie glukozy we krwi powinno być mniej więcej na tym samym poziomie. Jeśli spada poniżej normy lub ją przewyższa, organizm przestaje prawidłowo funkcjonować, co skutkuje różnego rodzaju zaburzeniami.
Uważa się, że właściwy poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 70-99 mg/dl. Gdy stężenie jest większe, ale nie przekracza wartości 125 mg/dl, mówi się o nietolerancji glukozy i leczy się ją jedynie za pomocą odpowiedniej diety. Jeśli jednak przekracza 125 mg/dl, zaleca się wykonanie dodatkowych badań (krzywa cukrzycowa) w celu zdiagnozowania cukrzycy.
Po spożyciu posiłku poziom cukru wzrasta. U zdrowego człowieka po ok. dwóch godzinach od zjedzenia - glukoza powinna wynosić ok. 150 mg/dl. Jeśli pomiar stężenia glukozy wykonany o dowolnej porze dnia zbliża się do 200 mg/dl lub przekracza tę wartość, oznacza to cukrzycę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl