Najgorszy składnik w diecie. Prowadzi do chorób serca, mózgu i rozwoju cukrzycy typu 2
O szkodliwości tłuszczów trans specjaliści mówią od dawna. Powiązano je z wieloma problemami zdrowotnymi, jak choroby serca, udary mózgu, czy cukrzyca. Niedawne badania ujawniają, że mogą także wiązać się ze zwiększonym ryzykiem demencji.
1. Tłuszcze trans, naturalne i sztuczne
Tłuszcze trans mogą pochodzić z naturalnych źródeł oraz powstawać w wyniku procesu utwardzania olejów roślinnych, zwanego hydrogenacją. Te pierwsze możemy znaleźć w mięsie wołowym i jagnięcym oraz produktach mlecznych pochodzących od zwierząt przeżuwających.
Naturalne tłuszcze trans są znacznie mniej szkodliwe od tych sztucznych, mimo wszystko należy jednak na nie uważać i ograniczać ich spożycie. Nadmiar wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu chorób.
Sztuczne tłuszcze trans znajdziemy w margarynach, smażonych daniach, fast foodach, niektórych rodzajach pieczywa oraz przekąskach typu chipsy i krakersy. Obficie występują też w przetworzonej żywności.
2. Przyczyna wielu chorób
Dlaczego tłuszcze trans są takie szkodliwe? Zwiększają poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie obniżają stężenie dobrego HDL. Wiąże się to z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Dodatkowo tłuszcze trans mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie oraz zwiększyć poziom stresu oksydacyjnego, co prowadzi do zwiększonej produkcji wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA, białka i lipidy.
Przewlekły stan zapalny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru mózgu oraz chorób autoimmunologicznych. Tłuszcze trans negatywnie wpływają również na nasz mózg i upośledzać układ odpornościowy.
Choroby układu naczyniowego znacznie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, a stany zapalne w organizmie powiązano z chorobami neurodegeneracyjnymi, jak demencja, choroba Alzheimera, czy Parkinsona.
3. Ogranicz tłuszcze trans w diecie
Warto więc zwracać uwagę na to, co trafia do naszego jadłospisu. Przede wszystkim należy unikać wysoko przetworzonej żywności. Produkty z wysoką zawartością tłuszczów trans warto zastąpić zdrowszymi alternatywami.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by całkowite spożycie tłuszczów trans ograniczyć do 1 proc. całkowitej energii spożywanej każdego dnia. Sprawdzaj więc etykiety i uważaj na ukryte źródła, jak ciastka, krakersy i wyroby cukiernicze.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl