Toksyczne, ale Polacy się zajadają. Konsekwencje mogą być tragiczne

Niektóre produkty spożywcze powinny być przez nas omijane szerokim łukiem. Niestety, mimo to, często gościmy je na naszych stołach, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych zagrożeń, które niosą za sobą. Wielu Polaków, być może nawet większość, nie jest świadoma poważnych konsekwencji, które mogą wyniknąć z ich spożycia.

Toksyczne produkty, których powinniśmy unikać. Mogą wywołać zatrucie pokarmowe, a nawet paraliżToksyczne produkty, których powinniśmy unikać. Mogą wywołać zatrucie pokarmowe, a nawet paraliż
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zatrucie, paraliż, a nawet śmierć

Jednym z takich produktów, które mogą okazać się trujące, są pomidory. Wprawdzie są one zdrowe i smaczne, ale tylko wtedy, gdy są dojrzałe. Niedojrzałe, zielone pomidory zawierają bowiem tomatynę, alkaloid, który w dużych ilościach może prowadzić do zatruć pokarmowych. Objawy takiego zatrucia to między innymi mdłości, kolka, biegunka czy wymioty.

Innym produktem, który może zaszkodzić naszemu organizmowi jest rabarbar. W tym przypadku niebezpieczne jest spożywanie jego liści, które zawierają szkodliwy kwas szczawiowy. Bez obaw możemy natomiast spożywać łodygi rabarbaru, ale tylko w okresie od maja do czerwca.

Ciekawostką może być fakt, że pestki moreli zawierają amigdalinę. Ta substancja ma właściwości lecznicze, ale niestety podczas trawienia może przekształcić się w cyjanowodór, który jest toksyczny dla organizmu człowieka. Spożycie kilku nasion moreli nie powinno nam zaszkodzić, ale większe dawki mogą skutkować bólami głowy, biegunką czy wymiotami.

Tragiczne konsekwencje

Syrop z czarnego bzu jest znany ze swoich zalet. Zawiera witaminę A oraz C, działa przeciwbólowo, oczyszczająco i wzmacnia odporność organizmu. Jeżeli jednak taki syrop przyrządzony jest z niedojrzałego bzu, to może wywoływać wymioty, biegunkę, a także duszności.

W Japonii popularną rybą jest rozdymka tygrysia, którą wykorzystuje się do przygotowania fugu. Przygotowanie tego przysmaku jest tak skomplikowane, że kucharze uczą się tego nawet przez kilka lat! Wynika to z faktu, że rozdymka zawiera neurotoksynę. Jeżeli ktoś zje niewłaściwie przygotowane fugu, to może go spotkać ciężkie zatrucie, paraliż, a nawet śmierć.

Jeżeli mowa o rybach, to warto wspomnieć, że lepiej unikać miecznika. Ta ryba zawiera w sobie relatywnie dużo rtęci. Eksperci doradzają, by kobiety w wieku rozrodczym i dzieci wykluczali ten posiłek ze swojej diety.

Kolejnym produktem, który może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne, są krwiste steki. Specjaliści uważają, że każdy rodzaj mięsa jedynie po krótkiej obróbce cieplnej jest po prostu niebezpieczny.

Trująca może być również fasola czerwona. W tym produkcie można znaleźć niebezpieczną substancję o nazwie phytohaemagglutinin. By spożywanie tego warzywa było w pełni bezpieczne, trzeba je gotować przez co najmniej dziesięć minut. W innym przypadku mogą wystąpić zatrucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka