Tych produktów nie zje toksykolog. Też nie kładź ich na talerz

Są produkty spożywcze, których toksykolog nigdy nie zje. Bill Marler, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności, przez dwie dekady badał jedzenie pod względem toksycznych substancji. Dziś sam omija pewne rodzaje jedzenia szerokim łukiem. Jak mówi, ryzyko nie jest warte krótkiej przyjemności. Zobacz, czego radzi nie jeść.

Produkty spożywcze, które codziennie kładziemy na talerz mogą okazać się toksyczne (123rf.com)Produkty spożywcze, które codziennie kładziemy na talerz mogą okazać się toksyczne (123rf.com)

Gotowe do spożycia owoce i warzywa

Specjalista jak ognia unika owoców i warzyw, które są umyte oraz pokrojone, a na opakowaniu jest naklejka "gotowe do spożycia". Marler zauważa, że taki produkt jest wygodny i zaoszczędza czas. Warto jednak wiedzieć, że takie jedzenie jest w większym stopniu narażone na skażanie.

Surowe kiełki

Są bardzo popularne, ze względu na zdrowotne właściwości. Jednak na tych, które kupujemy w supermarketach, możemy znaleźć nawet 30 rodzajów bakterii, w tym groźne E.coli i salmonelli.

Steki

Zła wiadomość dla osób, które kochają mięso. Niepocieszeni będą przede wszystkim ci, którzy uwielbiają krwiste dania. Zdaniem toksykologa, mięsa, które poddane są zbyt krótkiej obróbce termicznej, są dla nas niebezpieczne. Tylko wysoka temperatura sprawi, że niepożądane bakterie zginą. Pamiętaj, aby gotować, grillować lub piec mięso w temperaturze minimalnej 160 stopni.

Produkty, których po 40 mężczyźni powinni unikać

Niepasteryzowane mleko i soki

Zwolennicy zdrowego odżywania często włączają do swojej diety niepasteryzowane mleko i soki. Ich zdaniem są o wiele zdrowsze. Twierdzą, że proces pasteryzacji "wypłukuje" cenne składniki. Jednak zdaniem toksykologa pasteryzacja wcale nie jest taka zła, jak nam się wydaje. Nie jest niebezpieczna i nie niszczy tak wielu substancji. Mleko i soki, które nie przeszły tego procesu mogą zawierać pasożyty, wirusy i niebezpieczne bakterie.

Surowe jajka

Nieugotowane jajka są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ich spożycie powoduje ryzyko zachorowania na salmonellę. Jeszcze 20-30 lat temu było to bardziej niebezpieczne. Mimo że teraz przypadki zachorowania są rzadkie, nie warto narażać swojego zdrowia.

Owoce morza

Marler w swojej pracy zawodowej wielokrotnie spotkał się z zatruciami po spożyciu owoców morza. Dlaczego zdarzają się tak często? Od wielu lat obserwuje się zjawisko rosnącej temperatury wód, co negatywnie wpływa na wodne ekosystemy. Niestety, im wyższa temperatura wody, tym więcej w nich drobnoustrojów, które mogą bytować np. na krewetkach czy mulach. Szczególnie powinni uważać zwolennicy ostryg, które je się na surowo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka