Toksyczne produkty, które chętnie jemy
1 z 6Dlaczego jemy toksyczne potrawy?
Ciekawość, adrenalina, wyjatkowy smak, czasem tradycja. Ludzie z różnych względów jedzą potrawy potencjalnie trujące.
Pomidory to dzisiaj stali bywalcy na stołach. Zjadamy je w sałatkach, w formie sosu, na świeżo. Niewielu z nas jednak wie, że mogą być one potencjalnie trujące, szczególnie jeśli są nie do końca dojrzałe. Takie pomidory zawierają tomatynę, alkaloid. Wystarczy zjeść kilka zielonych pomidorów, by pojawiły się pierwsze objawy zatrucia pokarmowego: mdłości, kolki, wymioty i biegunka. Najwięcej tomatyny zawierają pomidory zielone, z których w niektórych regionach Polski przygotowuje się sałatki. Zatrucia tomatyną można jednak w łatwy sposób uniknąć. Wystarczy wybierać w pełni dojrzałe pomidory.
Jakie jeszcze produkty jemy mimo tego, że są one w pewnym stopniu toksyczne?
Przeczytaj także: Pomidory lekiem na raka. Dzięki jednemu składnikowi