4 z 6Rozdymka tygrysia
Rozdymka tygrysia to ryba popularna głównie w Japonii. Wykorzystuje się ją do przygotowania fugu, tradycyjnej japońskiej potrawy. Niestety, ryba ta zawiera toksyczną substancję – tetrodoksynę.
Tetrodoksyna jest z kolei wytwarzana przez mikrooragizmy morskie, które rozdymka tygrysia zjada. Dla ryby substancja jest nieszkodliwa, ale jeśli tetrodoksyna dostanie się do organizmu człowieka, może spowodować paraliż, a nawet śmierć. Dlatego w Japonii kucharze, którzy chcą przygotowywać fugu, uczą się tej sztuki przez wiele lat, a na końcu czeka ich egzamin. O tym, jakiej ostrożności wymaga mięso z rozdymki tygrysiej niech świadczy tylko fakt, że zdaje go jedynie 30 proc. kucharzy.
Szczególnie toksycznymi narządami rozdymki tygrysiej są: wątroba, jajniki i ikra. A to właśnie jajniki są rarytasem. Japońscy kucharze marynują je w paście z ryżowych otrębów i w soli. - Ich jedzenie, choć ryzykowne, wynika z tradycji. Japończykom po prostu nie przystoi nie spróbować tradycyjnego dania - mówi Emilia Kołodziejska.
Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść ryby?