5 z 6Rabarbar
Choć kompot z dodatkiem rabarbaru to esencja zbliżającego się lata, a ciasto z kruszonką i łodygami tej rośliny przypomina dzieciństwo – warto wiedzieć, że nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Powód? Rabarbar może prowadzić do zatruć pokarmowych i chorób nerek.
To przez zawarty w nim kwas szczawiowy. Największe ilości tego związku znajdują się w liściach rośliny i z tego względu nie są one jadalne. Dietetycy zwracają także uwagę, że powinniśmy jeść wyłącznie łodygi tej rośliny. Co więcej – należy to robić w ściśle określonym czasie w roku.
Najmniej kwasu szczawiowego rabarbar zawiera na przełomie maja i czerwca - i to jest pora, kiedy możemy jeść go niemalże bez ryzyka. Im jednak później, tym poziom toksyny wzrasta, a wraz z nim ryzyko uszkodzenia wątroby i nerek.
Przeczytaj także: Rabarbar jest zdrowszy niż przypuszczamy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl