5 z 6Zupa z jarmużu
Jarmużu najczęściej używamy do sałatek i koktajli, ale warto go wykorzystać do przygotowania pożywnej zimowej zupy. Zielone liście są źródłem witamin C i K, a także związków mineralnych – wapnia, potasu, żelaza i cynku. Znajdziemy w nich też wiele cennych przeciwutleniaczy. Ważnym składnikiem zupy jest czosnek, który ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Składniki na zupę to: dwie cebule, cztery ząbki czosnku, dwie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, dwa ziemniaki, trzy szklanki posiekanego jarmużu, dwa litry bulionu drobiowego. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać seler, marchewkę i ziemniaki. Podgrzewać warzywa przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Zupę gotować przez ok. 25 minut. Następnie dodać jarmuż oraz przyprawy – tymianek, szałwię, kurkumę, sól i pieprz.