4 z 6Pożywna zupa dyniowa
Sezon na dynię wcale nie kończy się jesienią! W sklepach ciągle dostępne są pomarańczowe warzywa, z których można przygotować pożywną i zdrową zupę bez zbędnych kalorii. Miąższ dyni jest źródłem witamin A i C, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Smaczna dynia dostarcza też minerałów i antyoksydantów, których szczególnie potrzebujemy o tej porze roku. Do zupy warto dodać imbir, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jak zrobić to danie? Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek oraz płatki chili. Dodaj marchewkę, pietruszkę i bulwę selera pokrojone w kostkę. Smaż przez kilka minut, a następnie dorzuć miąższ z jednej średniej wielkości dyni piżmowej. Do garnka wlej bulion warzywny (około dwóch litrów) i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo startym imbirem. Zupę zmiksuj na krem i podaj udekorowaną pestkami dyni (warto skropić je oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i podpiec w piekarniku przez kilkanaście minut).