Trehaloza – właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło” – to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W sklepach znajdziemy też trehalozę. Czy nowa substancja słodząca okaże się strzałem w dziesiątkę? Sprawdźmy jej wady i zalety.

Słodziki niezawsze są zdrowsze od zwykłego cukruSłodziki niezawsze są zdrowsze od zwykłego cukru
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Mniej słodka od sacharozy

Trehaloza jest substancją słodzącą, którą stosuje się jako zamiennik cukru, miodu i różnego rodzaju innych słodzików. W smaku jest bardzo łagodna. I chociaż jest o 50 proc. mniej słodka od sacharozy, jej działanie utrzymuje się dłużej. Wynika to z faktu powolnego metabolizowania przez organizm. Poziom glukozy we krwi nie podnosi się gwałtownie, ale równomiernie.

Zobacz także

Dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Dodawanie trehalozy do posiłków nie powoduje rozrastania się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest także niskokaloryczna - jeden gram substancji to tylko 4 kalorie. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 72. Słodzik nie powinien być więc stosowany przez osoby cierpiące na cukrzycę.

W sklepach znajdziemy wiele różnego rodzaju słodzików. Jednym z nich jest trehaloza
W sklepach znajdziemy wiele różnego rodzaju słodzików. Jednym z nich jest trehaloza © 123rf

Produkt nie jest polecany także osobom zmagającym się z celiakią, zespołem złego wchłaniania glukozy i galaktozy oraz z niedoborem enzymu, który ją rozkłada. Zdrowy człowiek podczas jednego posiłku jest w stanie strawić ok. 30-60g tej substancji. Niestrawione resztki spowodują uciążliwe wzdęcia oraz biegunki.

Trehaloza jest nowym zamiennikiem cukru, który znajdziemy tylko w dobrych sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. I chociaż z pewnością ma mniej wad niż zwykły cukier, nie polecamy zbyt częstego korzystania z tego rodzaju słodzików. Regularne spożywanie trehalozy może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Słodzenie herbaty miodem z pewnością przyniesie więcej korzyści.

Inne zastosowania substancji

Trehaloza jest substancją naturalnie występującą w winie, piwie czy chlebie. Znajdziemy ją także w grzybach, homarach, miodzie. Stosuje się ją jako dodatek do żywności. Jest stabilizatorem w sokach owocowych czy w artykułach suchych. W Polsce często dodaje się ją do ryżu do sushi.

Związek ten znalazł swoje zastosowanie również jako środek do przechowywania organów do przeszczepów czy jako dodatek do kruchych ciast. Trehalozy używa się w mrożonkach, środkach stosowanych w profilaktyce osteoporozy czy w kroplach przepisywanych na zespół suchego oka. To też składnik antyperspirantów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka