Trufle – opis, składniki odżywcze, w kuchni,
Trufle to grzyby o wyjątkowym smaku oraz nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Trufle są uznawana za najzdrowsze grzyby na świecie, badania wykazały, że mają one właściwości poprawiające odporność organizmu, działają przeciwwirusowo oraz hamują proces starzenia. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tych wyjątkowych grzybów.
1. Trufle - opis
Owocniki trufli mają kształt kuli i rosną pod powierzchnią ziemi. Trufle charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i są wykorzystywane w kuchni już od czasów starożytnych. Wiele osób uważa trufle za doskonałe afrodyzjaki. Trufle występują w wielu regionach świata jednak uważa się, że najwięcej ich rośnie we włoskim Piemoncie oraz francuskim Périgueux. W Polsce trufle występują w bardzo ograniczonym stopniu.
2. Trufle - składniki odżywcze
Ilość oraz rodzaj składników odżywczych zależy od gatunku trufla a także od stopnia dojrzałości owocników. Dojrzałe trufle zawierają duże ilości białka, w niektórych przypadkach może ono stanowić nawet dwadzieścia procent suchej masy grzyba. Trufle zawierają również niewielkie ilości tłuszczy, węglowodanów oraz soli mineralnych.
Badania wykazały, że niektóre rodzaje trufli mają działanie przeciwbakteryjne a także przeciwwirusowe. Trufle mają również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spożywanie ich zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń o podłożu zapalnym oraz nowotworowym. Trufle mają pozytywny wpływ na układ krążenia i hamują procesy starzenia się organizmu.
Okazuje się, że trufle dzięki swoim właściwością są wykorzystywane, jako składnik kosmetyków. Substancje czynne znajdujące się w truflach doskonale wpływają na wygląd skóry: wygładzają zmarszczki, poprawiają elastyczność oraz rozjaśniają skórę.
3. Trufle - w kuchni
Najdroższe i najbardziej cenione przez smakoszy na całym świecie są trufle białe, pochodzące z włoskiego Piemontu. Ten rodzaj trufli ma specyficzny orzechowo-oliwno-piżmowy zapach. Cena jednego kilograma takich grzybów może kosztować nawet około dwudziestu pięciu tysięcy złotych. Innymi bardzo cenionymi przez kucharzy gatunkami trufli są: trufla czarna, trufla letnia a także trufla biaława.
Przed przystąpieniem do gotowania owocniki trufli należy bardzo dokładnie wyczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą a następnie wysuszyć. Często spotykanym zabiegiem jest wkładanie trufli do pojemnika z produktem bardzo dobrze pochłaniającym wilgoć, na przykład ryżem.
Ze względu na swój bardzo intensywny smak i zapach trufle nie są podawane jako oddzielne danie, lecz jako przyprawa lub dodatek. Trufle można podawać między innymi z: mięsem, jajkami, owocami morza lub makaronem Trufle dość często dodawane są również do różnego rodzaju farszów oraz pieczeni. W sklepach dostępne są również takie produkty zawierające trufle jak masła, pasty, kremy raz oliwy truflowe.