Trwa ładowanie...

Trująca część popularnego warzywa. Uważaj, by nie dodać do rosołu

 Aleksandra Zaborowska
25.06.2024 07:18
Badacze ujawnili trujące właściwości pietruszki. Ale tylko jedna część rośliny jest toksyczna
Badacze ujawnili trujące właściwości pietruszki. Ale tylko jedna część rośliny jest toksyczna (Getty Images)

Pietruszka jest warzywem niezastąpionym w wielu tradycyjnych polskich potrawach. Nowe wyniki badań wskazują jednak, że może ona nie być tak zdrowa i bezpieczna do regularnego spożywania, jak wcześniej się wydawało.

spis treści

1. Czy pietruszka jest rzeczywiście niebezpieczna?

Badania, z których wynika, że pietruszka może działać toksycznie na ludzki organizm, zaniepokoiły wielu miłośników tego warzywa. Na szczęście nie dotyczy to części pietruszki, których przeważnie używa się w daniach kuchni polskiej (takich jak rosół czy sałatka jarzynowa). Możemy spokojnie zjadać zarówno natkę, jak i korzeń pietruszki. Trującą częścią są nasiona, które roślina wytwarza w drugim roku po kwitnieniu. Spożycie ich może prowadzić nawet do śmierci, ponieważ zawierają olejek pietruszkowy: substancję bogatą w apiol.

Jest to związek chemiczny, który:

Zobacz film: "Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia"
  • negatywnie wpływa na włókna mięśni gładkich,
  • może wywoływać działanie psychoaktywne,
  • prowadzić do uszkodzeń w wątrobie i nerkach,
  • zwiększa ryzyko wystąpienia poronień u kobiet w ciąży.

Warto jednak podkreślić, że korzenie i natka pietruszki to w dalszym ciągu niezwykle cenne źródło wielu prozdrowotnych substancji. Przede wszystkim pietruszka zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, działa wzmacniająco na organizm i układ nerwowy, a także sprzyja zachowaniu pełnej blasku cery. Witamina C może także łagodzić nerwobóle.

W pietruszce znajdziemy także żelazo, witaminę E, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, miedź i mangan. Warzywo to słynie z właściwości oczyszczających i moczopędnych, dzięki czemu jego obecność w diecie może wspomagać leczenie kamicy nerkowej czy infekcji układu moczowego. Pietruszka przynosi też ulgę w problemach trawiennych.

2. Inne toksyczne rośliny. Wśród nich inny polski faworyt

W zestawieniu innych trujących roślin wysoko plasuje się też oleander, popularna roślina doniczkowa, a tuż za nim - mak polny i tulipan.

Co ciekawe, rok wcześniej ranking wygrało inne uwielbiane przez nas warzywo - ziemniak. W przypadku tej ukochanej przez Polaków bulwy toksyczność dotyczyła jednak liści, które pojawiają się podczas kiełkowania.

Zwracając uwagę na toksyczność niektórych części popularnych roślin, warto pamiętać także o rabarbarze, zwłaszcza podczas trwającego na to warzywo sezonu. Chociaż łodygi rabarbaru są świetnym źródłem witamin i minerałów, a w dodatku stanowią doskonałą bazę dla orzeźwiających kompotów i deserów, nie należy spożywać jego liści, które zawierają duże ilości kwasu szczawiowego - a ten, spożyty w nadmiarze, również działa na organizm trująco.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze