Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów – każdy z nas ma swój ulubiony wariant ziemniaków. Bez wątpienia to jedne z najbardziej popularnych produktów na naszych stołach. Chociaż uważa się, że są tuczące, tak naprawdę mają mało kalorii, za to zawierają wiele cennych substancji.

Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwościZiemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

Historia ziemniaka

Ziemniak to roślina z rodziny psiankowatych. Dla wielu z nas jest podstawą obiadu, jednak na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów, którzy przywieźli tę roślinę z państwa Inków. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Taki wynik nie powinien  dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.

 

Odmiany ziemniaka

Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord.

Ze względu na przeznaczenie kulinarne, wyróżnia się 4 główne typy ziemniaków:

  • A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują kształt;
  • B – wszechstronne, które można gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów;
  • C – mączyste, polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek;
  • D – bardzo mączyste, o suchej konsystencji.

Wartości odżywcze

Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw, ale tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Wszystkiemu winne są dodatki. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal! Jeśli nie dodamy do nich masła, śmietany lub okrasy, to pozostaną zdrowym dodatkiem do codziennych posiłków.

Ziemniaki nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy.

Właściwości lecznicze ziemniaków

Duża dawka potasu oraz niska zawartość sodu sprawiają, że warzywo to jest polecane osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Należy jednak pamiętać o tym, by przy schorzeniach układu krążenia używać bardzo mało soli (pod koniec gotowania ziemniaków) lub całkowicie z niej zrezygnować.

Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych, a także przy zatruciach. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dzięki nim można pozbyć się problemu zaparć, wzdęć, zgagi oraz biegunki (jeśli oczywiście jemy ziemniaki z wody, a nie smażone). Warto wiedzieć, że im młodsze ziemniaki, tym więcej drogocennego błonnika zawierają.

Dlaczego w naszym menu powinno znaleźć się miejsce dla ziemniaka? Ponieważ warzywo to dostarcza nam energii. Węglowodany złożone dają uczucie sytości. To świetene „paliwo”. Ważne jest, że po zjedzeniu ziemniaków energia będzie uwalniać się stopniowo, przez co dłużej nie będziemy czuć głodu i będziemy mogli funkcjonować na wysokich obrotach. Najwięcej energii dadzą nam ziemniaki gotowane na parze lub w łupinach.

Ziemniaki są uważane również za skuteczny lek przeciwbólowy. Okłady z surowych ziemniaków stosuje się w ludowej medycynie na zwichnięcia, zapalenia stawów oraz bóle reumatyczne.

Sposoby przygotowania ziemniaków

Istnieje bardzo dużo sposobów przygotowywania ziemniaków. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do innych produktów. Najzdrowsze są gotowane, zwłaszcza na parze. Warto jeść je ze skórką, w której znajduje się wiele cennych substancji.

Najmniej polecane są ziemniaki smażone, czyli frytki, chipsy, placki ziemniaczane. Tłuszcz i węglowodany tworzą związek bardzo niekorzystny dla naszej figury, dlatego jeśli dbamy o linię, to powinniśmy ich unikać.

Pamiętajmy również o tym, że w popularnych pyzach i kopytkach znajduje się dużo białej mąki, która również nie służy sylwetce. Z kolei zapiekanki z ziemniaków często składają się z sosu na bazie śmietany i sera, czyli składników tłustych i pełnych kalorii.

Odpowiednia obróbka ziemniaków nie tylko pozwala zaoszczędzić dużo kalorii, ale również zachować cenne wartości. W czasie gotowania na parze lub pieczenia tracimy najmniej witaminy C, dlatego starajmy się wybierać ten rodzaj obróbki termicznej.

Ile kalorii mają surowe ziemniaki

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 75 g (1/2 szklanki, pokrojone w kostkę)
Wartość energetyczna77,0 kcal57,8 kcal
Białko2,05 g1,54 g
Węglowodany17,49 g13,12 g
Cukier0,82 g0,62 g
Błonnik2,10 g1,58 g
Tłuszcz0,09 g0,07 g
Tłuszcze nasycone0,03 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,00 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,04 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C19,70 mg14,78 mg
Równoważnik folianów15,00 µg11,25 µg
Witamina B1 - tiamina0,08 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,06 mg0,80 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,30 mg0,22 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,30 mg0,22 mg
Witamina B9 - kwas foliowy15,00 µg11,25 µg
Witamina B4 - cholina12,10 mg9,08 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A2,00 i.u.1,50 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten1,00 µg0,75 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna9,00 µg6,75 µg
Witamina E0,01 mg0,01 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,00 µg1,50 µg
Wapń12,00 mg9,00 mg
Żelazo0,81 mg0,61 mg
Magnez23,0 mg17,25 mg
Fosfor57,0 mg42,8 mg
Potas425 mg319 mg
Sód6,00 mg4,50 mg
Cynk0,30 mg0,23 mg
Miedź0,11 mg0,08 mg
Mangan0,15 mg0,12 mg
Selen0,40 µg0,30 µg
Woda79,3 g59,4 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka