Trwa ładowanie...

Trujący koral ognisty – występowanie i właściwości

Avatar placeholder
24.11.2021 10:54
Trujący koral ognisty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów na świecie
Trujący koral ognisty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów na świecie (AdobeStock)

Trujący koral ognisty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów na świecie. Jest także bardzo rzadki. Występuje w górach Japonii i Korei, choć jego obecność odnotowano również w Australii. Jest jedynym znanym grzybem, którego toksyny są wchłaniane przez skórę. To dlatego groźne jest nie tylko jego spożycie, ale i dotknięcie. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest trujący koral ognisty?

Trujący koral ognisty (Podostroma cornu-damae, Poison fire coral) to rzadki i niebezpieczny grzyb z rodziny Hypocreaceae. Pochodzi z Azji. Do niedawna pojawiał się wyłącznie w Japonii, Korei Południowej, Chinach, Tajlandii i Papui Nowej Gwinei. Obecnie spotkać go można również w Australii.

Gatunek w 1895 roku został opisany przez Narcisse Théophile Patouillard jako Hypocrea cornu-damae, następnie w 1905 roku Pier Andrea Saccardo przeniósł go do rodzaju Podocrea. W 1994 roku japońscy mikolodzy Tsuguo Hongo i Masana Izawa umieścili gatunek w rodzaju Podostroma.

2. Dlaczego trujący koral ognisty jest niebezpieczny?

Poison fire coral jest piękny, ale szczególnie groźny. Swoim wyglądem przypomina czerwony sukulent bądź koralowiec. Okazuje się jednak, że spotkanie z nim może pozostawić po sobie przykrą pamiątkę. Nie tylko konsumpcja, ale i dotknięcie grzyba może być niebezpieczne.

Zobacz film: "Wykręcać czy wycinać grzyby? Ekspert rozwiewa wątpliwości"

Kontakt z nim prowadzi do bolesnego zapalenia skóry. Wówczas pojawia się zaczerwienienie lub obrzęk. To jedyny znany grzyb, którego toksyczne związki mogą być wchłaniane bezpośrednio w ten sposób.

Ma to związek z tym, że czerwone owocniki korala ognistego zawierają mikotoksyny (ściślej mówiąc kilka mykotoksyn trichotecenowych), które mogą prowadzić do niewydolności wielu narządów.

Z biochemicznego punktu widzenia są to wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych, toksyczne dla człowieka, roślin i zwierząt. Nie wpływają bezpośrednio na wzrost i rozwój grzyba. Termin „mikotoksyny” pochodzi od słów: greckiego „mycos” – grzyb oraz łacińskiego „toxicum” – trucizna.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Objawy zatrucia grzybami

Dotknięcie korala ognistego może skutkować zapaleniem skóry. Dużo poważniejsze konsekwencje wiążą się z jego spożyciem, ponieważ Podostroma cornu-damae jest grzybem trującym. Po jego zjedzeniu pojawia się wiele dolegliwości, takich jak:

  • ból brzucha, wymioty, biegunka,
  • gorączka,
  • drętwienie ciała,
  • kurczenie się móżdżku, co skutkuje zaburzeniami mowy i problemami z poruszaniem się oraz zaburzeniami percepcji, uszkodzenie mózgu,
  • rozwarstwienie skóry na twarzy, dłoniach i stopach,
  • wypadanie włosów,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • zmniejszenie liczby leukocytów i trombocytów,
  • martwica wątroby,
  • poważne uszkodzenie nerek,
  • nieodwracalne uszkodzenie innych organów.

Brak leczenia po spożyciu Podostroma cornu-damae może prowadzić do śmierci. Trujący koral ognisty był już przyczyną zgonów. Ofiarami śmiertelnymi były na przykład osoby, które spożyły go w mieszance herbat leczniczych. Poison fire coral znalazł się tam, ponieważ jest podobny do gatunku jadalnych grzybów wykorzystywanych w medycynie naturalnej.

4. Inne grzyby trujące

Grzyby trujące, do których zalicza się koral ognisty, to grupa grzybów, które zawierają substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi. Najpowszechniej występującymi są: gyromitryna, orellanina, amanityna, muskaryna, kwas ibotenowy, muscymol, kopryna, psylocybina, psylocyna i substancje drażniące przewód pokarmowy.

Spośród tysięcy gatunków grzybów na całym świecie około 30 gatunków jest śmiertelnie trujących. W Polsce szczególnie należy uważać na takie gatunki i okazy jak:

  • muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides),
  • muchomor plamisty (Amanita pantherina),
  • muchomor czerwony (Amanita muscaria),
  • muchomor jadowity (Amanita virosa),
  • muchomor wiosenny (Amanita verna),
  • strzępiak ceglasty (Inocybe erubescens),
  • piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta),
  • borowik szatański (Rubroboletus satanas),
  • borowik purpurowy (Rubroboletus rhodoxanthus),
  • zasłonak rudy (Cortinarius orellanus),
  • maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare).

5. Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się kilka, a nawet kilkanaście godzin po zjedzeniu grzyba. Najczęściej zaczynają dokuczać bóle głowy i brzucha, występują problemy ze wzrokiem, a także nudności, wymioty i biegunka. Zdarza się, że po pozornym wyleczeniu (dolegliwości związane z zatruciem mijają po 2-3 dniach) następuje nawrót objawów i dochodzi do zaburzenia pracy nerek czy wątroby. Uszkodzenia wielonarządowe prowadzą do zapaści lub zgonu.

W przypadku podejrzenia zatrucia grzybem nie wolno zwlekać. Trzeba udać się do szpitala lub zadzwonić po karetkę pogotowia ratunkowego. Jeśli to możliwe, należy zabezpieczyć kawałek zjedzonego grzyba. Pierwsza pomoc i szybka reakcja są w tej sytuacji kluczowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze