Tryptofan przedłuża życie. Czym jest i gdzie się znajduje?
Badania naukowców z Augusta University Medical Center dowodzą, że tryptofan, aminokwas dostarczany wraz z pożywieniem, może opóźniać procesy starzenia. Niedobór tego składnika doprowadza do stanów zapalnych i osłabia układ odpornościowy. Wyniki zostały opublikowane na łamach "International Journal of Molecular Sciences".
1. Tryptofan – jak wpływa na organizm?
Tryptofan jest jednym z aminokwasów, który musi być dostarczany wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie go wytworzyć.
Ma wiele zalet – poprawia nastrój, jakość snu, zwiększa odporność na stres, łagodzi migrenę, chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV i bierze udział w syntezie witaminy B3 i B6.
Najnowsze badania naukowców z Augusta University Medical Center tryptofan może przeciwdziałać skutkom starzenia. Niedobór tego aminokwasu zmienia mikrobiotę jelitową i zwiększa podatność na stany zapalne, które znacznie osłabiają organizm.
A Diet Lacking in Tryptophan Alters Gut Microbiota, Increases Inflammation https://t.co/LE8g7m5zkR
— Elisabeth Bik (@MicrobiomDigest) August 15, 2021
2. W których produktach jest najwięcej tryptofanu?
Tryptofan można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Najwyższa zawartość opisywanego aminokwasu (zawartość w 100 g) znajduje się w produktach takich jak:
- pestki dyni – 570 mg,
- ser mozzarella – 520 mg,
- nasiona sezamu – 370 mg,
- ser żółty – 350 mg,
- pestki słonecznika – 350 mg,
- mięso wieprzowe – 320 mg,
- siemię lniane – 300 mg.
Tryptofan jest także składnikiem zielonych liściastych warzyw (tj. m.in. rukiew wodna lub jarmuż oraz brokuł), gotowanych jajkach (w jednym jajku jest około 0,15 g tryptofanu), łososiu, tuńczyku, czy mleku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl