Trzustka je kocha. Chronią przed zapaleniem, rakiem
Trzustka, choć jest niewielkim organem ważącym jedynie około 100 gramów, pełni w naszym organizmie niezwykle istotną rolę. Jej zadaniem jest dostarczanie do jelita cienkiego enzymów, które umożliwiają trawienie pożywienia. Ponadto, trzustka odpowiada za produkcję hormonów, które kontrolują poziom glukozy we krwi.
1. Chroń trzustkę dietą
Każda choroba trzustki może prowadzić do jej częściowej lub całkowitej dysfunkcji. Niemniej jednak, poprzez odpowiednią dietę, można skutecznie chronić ten organ przed uszkodzeniem. Poniżej przedstawiamy sześć produktów, które są szczególnie korzystne dla tego organu.
1.1. Czosnek
Czosnek ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pobudza procesy trawienne. Wspomaga pracę trzustki, przede wszystkim pomaga zmniejszać ilość cukru we krwi, dzięki czemu stymuluje trzustkę do zwiększenia produkcji insuliny.
Badania wskazują, że związki zawarte w czosnku mogą ograniczyć ryzyko raka trzustki. Dietetycy zalecają, by w ramach profilaktyki codziennie dodawać do jednego z posiłków dwa zmiażdżone ząbki. Pacjenci cierpiący na przewlekłe zapalanie trzustki powinni jednak wyeliminować z jadłospisu czosnek, m.in. ze względu na jego właściwości wzdymające.
1.2. Cytryna
Cytryna ma działanie antyseptyczne i korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Kwaśne produkty, takie jak cytryna czy kiwi, pobudzają produkcję enzymów trawiennych, co korzystnie wpływa na pracę trzustki.
Jednak w przypadku zapalenia trzustki, cytryna jest stanowczo zakazana ze względu na wysokie stężenie kwasów, które pobudzają czynność wydzielniczą gruczołów trawiennych.
1.3. Warzywa kapustne
Do warzyw kapustnych zaliczamy brokuła, brukselkę, kalafior, jarmuż, kalarepę oraz różne odmiany kapusty. Są one niskokaloryczne, ale bogate w wartości odżywcze.
Warto jednak pamiętać, że te warzywa powinno się spożywać zanim pojawią się poważne problemy z trzustką. W przypadku chorego narządu zalecana jest dieta lekkostrawna, która wyklucza produkty wzdymające, takie jak kapusta.
1.4. Oregano
Oregano jest cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Badania na zwierzętach wykazały, że oregano może spowalniać działanie amylazy trzustkowej - enzymu trawiennego, który bierze udział w rozkładaniu substancji przyjmowanych wraz z pożywieniem do związków przyswajalnych przez nasz organizm. Oregano obniża również poziom cukru we krwi, dzięki czemu pomaga ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy.
1.5. Tofu
Tofu jest doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu. To świetna alternatywa dla mięsa wieprzowego - nadmiar tłuszczu może prowadzić do uszkodzenia trzustki. Tofu wspomaga regenerację przewodu pokarmowego i chroni trzustkę przed uszkodzeniami. To jeden z produktów zalecanych również w diecie cierpiących na zapalenie trzustki.
1.6. Mniszek lekarski
Napar z mniszka lekarskiego wspomaga prawidłową pracę trzustki. Mniszek ułatwia trawienie poprzez pobudzanie produkcji soków pokarmowych, a także pomaga wypłukać toksyny z jelit. W jednym z badań wykazano korzystny wpływ ekstraktu z liści mniszka na zapalenie trzustki. Dzięki niemu udało się zmniejszyć obrzęk.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl