Trwa ładowanie...

Trzy produkty, które wspierają wątrobę. Chronią przed uszkodzeniami, oczyszczają

 Patrycja Pupiec
15.01.2024 08:22
Już teraz dodaj do diety. Trzy produkty, które wspierają wątrobę
Już teraz dodaj do diety. Trzy produkty, które wspierają wątrobę (Getty Images)

Statystyki są przytłaczające - diagnoz dotyczących schorzeń wątroby przybywa. Dbać o ten narząd można na wiele sposobów, ale kluczem jest dieta. Dietetyk wskazuje, jak poprzez włączenie do diety trzech produktów, możemy wspierać pracę wątroby.

spis treści

1. Wspierają pracę wątroby i detoksykację organizmu

Dietetyk Klaudia Sikora specjalizuje się w holistycznym podejściu do trądziku i prowadzi w na Instagramie profil, w którym dzieli się swoją wiedzą. W jednym z postów ekspertka zwróciła uwagę na korelację między zdrowiem wątroby a trądzikiem.

Wątroba to jeden z kluczowych narządów, bez którego nie jesteśmy w stanie żyć. Ekspertka wskazuje trzy produkty, które należy włączyć do jadłospisu w trosce o zdrowie tego narządu. Pierwszym proponowanym przez dietetyka produktem są warzywa krzyżowe.

Do tej grupy warzyw zalicza się m.in. kalafiora, jarmuż, brokuły, kapustę, brukselkę. Ta grupa warzyw dostarcza organizmowi moc witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo czy błonnik.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ich spożywanie wspiera cały organizm, ale także wątrobę. Ułatwiają bowiem pracę narządu i proces detoksykacji, co w efekcie promuje zdrowe reakcje zapalne oraz ogólny stan zdrowia.

2. Może chronić wątrobę przed uszkodzeniami

Ostropest plamisty to kolejny produkt na liście dietetyka. Ekspertka wskazuje, że sylimaryna, czyli jeden ze składników rośliny, jest badany pod kątem pozytywnego wpływu na zdrowie wątroby.

"Sylimaryna ma silne działanie antyoksydacyjne i może chronić wątroby przed uszkodzeniami. Ponadto, ostropest jest często stosowany jako suplement wspomagający trawienie i poprawiający funkcje żółciowe, co również może pozytywnie wpływać na stan skóry, a dodatkowo obniżać wysoki cholesterol" - wyjaśnia Klaudia Sikora.

Co więcej, ostropest plamisty może łagodzić skutki farmakoterapii, redukować poziom bilirubiny we krwi, a także zapobiegać chorobom narządu, jak stłuszczenie wątroby czy marskość wątroby.

3. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, chroni przed rakiem

Ostatnim produktem na liście ekspertki jest kurkuma. Ta przyprawa o charakterystycznym kolorze słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Co więcej, działa również neuroprotekcyjnie, przeciwnowotworowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.

Klaudia Sikora wskazuje także prosty sposób na to, by podkręcić jej dobroczynny wpływ na zdrowie.

"Warto zatem dodawać kurkumę do swoich posiłków, ale pamiętając, by dodać także odrobinę pieprzu, ponieważ piperyna w nim zawarta zwiększa działanie kurkuminy. Warto zastanowić się również nad kurkuminą w formie suplementu" - radzi dietetyk.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze