Trwa ładowanie...

"Owoc aniołów". Pasożyty się go boją, jelita i wątroba uwielbiają

 Karolina Rozmus
30.12.2023 13:08
"Owoc aniołów" stosowany jest w kuracjach przeciwpasożytniczych. Polecała go nawet dr Johanna Budwig
"Owoc aniołów" stosowany jest w kuracjach przeciwpasożytniczych. Polecała go nawet dr Johanna Budwig (Getty Images / Twitter)

Melonowiec właściwy czy też "owoc aniołów", w Polsce występujący częściej pod nazwą papaja, to charakterystyczny pomarańczowy, soczysty i słodki owoc. Dzięki obecności silnie działających związków, jak papaina leczniczo działa na jelita, wspomaga detoksykację organizmu, stosowany jest także w diecie antypasożytniczej.

spis treści

1. Oczyszcza z toksyn i wspiera wątrobę

Papaja pochodzi z Ameryki Południowej, występuje też w Ameryce Środkowej, a uprawia się ją również w Europie. Egzotyczny owoc od wieków słynie nie tylko ze smaku, ale i swoich prozdrowotnych właściwości. W ludowej medycynie wykorzystywano miąższ, pestki papai, skórkę, a nawet łodygę czy korzenie.

Jest źródłem witamin A, C czy E, silnych przeciwutleniaczy, ale zawiera też korzystnie wpływające na układ nerwowy oraz serce magnez, żelazo czy potas i witaminy z grupy B. O jej wyjątkowości stanowią jednak przede wszystkim roślinne związki takie jak: garbniki, steroidy, terpenoidy i oczywiście flawonoidy.

Zobacz film: "Owoce w syropie szkodliwe dla zdrowia"
Papaja to tropikalny owoc, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy
Papaja to tropikalny owoc, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy (Pixabay)

Współczesne badania nad papają sugerują, że jej wyciągi mogą być skuteczne w zapobieganiu otyłości i stłuszczeniowej chorobie wątroby. Badanie na szczurach z kolei przyniosło intrygujące wnioski. Zwierzętom podtruwanym arszenikiem przez trzy tygodnie podawano ekstrakt z papai. Okazało się, że papaja może oczyszczać organizm z toksyn, a także wpływać pozytywnie na parametry wątrobowe ALT, AST, ALP i bilirubinę.

2. Zbawienna dla jelit, zabójcza dla pasożytów

Papaja ma silne działanie przeciwzapalne dzięki obecności czterech roślinnych antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu. Może zwalczać wolne rodniki i zmniejszać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Zawiera silnie działający enzym, papainę, dzięki czemu zbawiennie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga pracę jelit i trawienie pokarmu, zapobiegając niestrawności. Dzięki temu, że jest źródłem błonnika, a także nawadnia organizm, stanowi wsparcie dla osób cierpiących na zaparcia.

Właściwości papainy wykorzystywano w medycynie ludowej, stosując papaję do leczenia ran, oparzeń, a nawet odleżyn, zwłaszcza że wykazuje ona także właściwości antybakteryjne. Dojrzały miąższ owocu był też stosowany w leczeniu grzybicy skóry.

Papaję wykorzystywała także dr Johanna Budwig, niemiecka chemik i aptekarka, fizyk, autorka książek o diecie na raka. Swoim pacjentom rekomendowała spożywanie mikstury z papai i siemienia lnianego. Sok z papai, ale też pestki stosowane były w kuracjach przeciwpasożytniczych.

Szwajcarski zielarz, Alfred Vogel zalecał żuć dziesięć nasion papai dziennie przez trzy tygodnie, potem powtórzyć kurację po kolejnych trzech tygodniach przerwy. Enzymy obecne w papai miały rozpuszczać larwy i dorosłe postaci pasożytów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze