Trzyma cukier w ryzach. Zapobiega skokom glukozy we krwi
Mądre wybory żywieniowe mogą pomóc utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą. Nie zawsze jednak chodzi o włączenie do diety konkretnych składników. Według dr Mahrukhi Khwaji (ekspertki Mind Ninja) czasem wystarczą trzy proste zmiany w posiłkach. Jak utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi?
1. Po pierwsze: zamień słodkie śniadanie na słone
Picie napojów owocowych i koktajli oraz spożywanie płatków śniadaniowych lub słodkich owsianek z samego rana może uszkodzić mitochondria, zwiększyć poziom cukru we krwi i – w efekcie – dać organizmowi mniej energii.
Ekspertka zaleca przejście na wytrawne śniadaniowe opcje. Świetnym wyborem będą jajka, wędzony łosoś, hummus na grzance żytniej albo jogurt grecki z orzechami.
2. Po drugie: dodaj do swoich posiłków warzywną przystawkę
Warzywa są bogate w błonnik, a ich spożywanie przed jakąkolwiek kolejną potrawą ma potężny wpływ na poziom cukru we krwi. Kiedy błonnik dociera do jelita przed innymi pokarmami, przylega do jego ścianek, tworząc tym samym rodzaj siatki ochronnej.
Siatka ta zmniejsza wchłanianie cząsteczek glukozy z pozostałej części posiłku, a tym samym zmniejsza skoki cukru we krwi.
3. Po trzecie: spróbuj przygotować posiłek z wyprzedzeniem
Przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem może pomóc odzyskać kontrolę nad tym, co jesz i włączyć do diety więcej produktów bogatych w błonnik. Warto więc zawsze mieć pojemniki z pokrojonymi wcześniej warzywami w lodówce – to sprawi, że ich dodanie do lunchu lub kolacji będzie błyskawiczne i intuicyjne.
Pamiętaj jednak, by unikać przecierania warzyw, gdyż ma to negatywny wpływ na zawartość błonnika.
4. Dlaczego warto unikać skoków glukozy?
Skoki glukozy powodują, że co kilka godzin czujemy się wyczerpani i głodni. Mogą również powodować obniżenie nastroju, brak równowagi hormonalnej, mgłę mózgową i przyspieszenie procesu starzenia się poprzez proces zwany glikacją, czyli niszczenie przez cukry głównych białek podporowych skóry (kolagenu i elastyny).
Co gorsza, utrzymujące się skoki poziomu glukozy mogą z czasem prowadzić do cukrzycy typu 2.