Trwa ładowanie...

Twoja wątroba je pokocha. Pięć owoców, które podkręcą jej pracę i pomogą się zregenerować

 Paula Jakubasik
29.12.2022 19:19
Niektóre owoce mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
Niektóre owoce mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. (Getty Images)

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka, który jest niezbędny do codziennego funkcjonowania i pełni wiele ważnych ról. Warto zadbać o stan organu i wspomagać jego pracę, okazuje się, że jednym ze skutecznych sposobów jest spożywanie konkretnych gatunków owoców. Jakie owoce mają korzystny wpływ na wątrobę?

spis treści

1. Funkcje wątroby

Wątroba jest położona po prawej stronie jamy brzusznej, poniżej przepony. Składa się z dwóch płatów zbudowanych z naczyń krwionośnych, kanalików żółciowych oraz hepatocytów. Do narządu trafia krew odprowadzana z serca, substancje odżywcze i toksyny, które ulegają rozłożeniu i wydaleniu z organizmu.

Wątroba produkuje żółć, która jest przenoszona do jelita cienkiego w celu pochłonięcia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, D i K). Jednocześnie organ kumuluje energię, składniki odżywcze, uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy i ma wpływ na funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Jakie owoce wspierają funkcjonowanie wątroby?

Wątroba sama się regeneruje, ale wiele czynników utrudnia to zadanie i negatywnie wpływ na jej stan, wśród nich wymienia się na przykład nadużywanie alkoholu czy niezdrową, obfitującą w tłuszcze dietę. W celu zapobiegania chorobom wątroby warto częściej sięgać po kilka gatunków owoców, które wspierają pracę narządu.

Winogrona i sok winogronowy wykazują właściwości przeciwzapalne i mają wpływ na zwiększenie ilości antyoksydantów w organizmie. Jednocześnie testy na zwierzętach potwierdziły, że spożywanie ekstraktu z winogron przez 3 miesiące zmniejsza dolegliwości związane z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Czarne jagody to cenne źródło antocyjanów, które poza wpływem na kolor owoców, działają przeciwzapalnie i chronią narząd przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Badania na szczurach udowodniły również, że jagody chronią przed zwłóknieniem wątroby.

Grejpfrut zawiera naringinę, czyli glikozyd flawonoidowy, który w organizmie zmienia się w naringeninę. To on nadaje owocu charakterystyczną goryczkę i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przeciwdziała utlenianiu złego cholesterolu LDL i odkładaniu się blaszek miażdżycowych, jednocześnie wspiera funkcjonowanie serca i układu krwionośnego.

Opuncja figowa zmniejsza objawy zatrucia alkoholowego, co potwierdziły badania z 2004 roku. Owoc spożyty następnego dnia po zakrapianej imprezie niweluje suchość w ustach, mdłości i zwiększa apetyt, a także chroni wątrobę przed wpływem toksyn.

Żurawina ogranicza działanie wolnych rodników i toksycznych substancji. Badania opublikowane w czasopiśmie International Journal of Food Sciences and Nutrition wykazały, że żurawina może być traktowana jako środek pomocniczy w leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze