Tych grzybów nie wolno suszyć. Polacy popełniają błąd
Pierwsze przymrozki i coraz krótsze, a przy tym chłodniejsze dni sprawiają, że amatorzy powoli żegnają sezon grzybobrania. Przyszła pora na robienie zapasów, ale początkujący grzybiarze mogą popełnić kardynalny błąd. Są bowiem takie leśne skarby, które lepiej zjeść od razu.
1. Lepiej sobie daruj. Których grzybów nie suszymy?
Każdy zaprawiony w bojach amator grzybobrania wie, że grzyby przeznaczone do suszenia nie powinny być myte. Należy delikatnie je oczyścić z kurzu, ziemi czy resztek igliwia, na przykład miękką szczoteczką.
Woda, a zwłaszcza intensywnie spłukiwanie czy moczenie sprawia, że grzyb nie tylko traci swój aromat, ale przede wszystkim jest bardzo trudny do ususzenia. Najczęściej zatem proces wydłuża się w czasie, a co gorsza wilgoć sprzyja namnażaniu się pleśni.
Te z kolei mogą produkować groźne toksyny, tzw. mykotoksyny, które wywołują alergie, nasilają astmę, sprzyjają rozwojowi grzybicy, mogą odpowiadać za rozwój chorób układu pokarmowego, oddechowego czy nawet nerwowego.
Są również takie gatunki grzybów, które tracą swoje walory. Nie warto ich suszyć, najlepiej zjeść je od razu. Należą do nich grzyby blaszkowe, które najsmaczniejsze są w postaci świeżej, po usmażeniu. Choć niektórzy suszą kanie, by dodawać je jako przyprawę do innych dań, to wraz z gołąbkami, opieńkami i gąskami czy kurkami nieszczególnie się do tego nadają. Kurki dodatkowo mają tendencję do gorzknienia, mogą więc zepsuć smak potrawy.
Uważa się również, że do suszenia nie nadają się maślaki. W ich przypadku na pewno trzeba pamiętać o tym, by przed przystąpieniem do suszenia zdjąć skórkę z kapelusza. Uznaje się bowiem, że jest ciężkostrawna i może spowodować problemy trawienne u wrażliwych osób.
2. Suszenie grzybów. Musisz to wiedzieć
Grzyby można z powodzeniem także mrozić, choć to suszenie sprawia, że nie tracą swoich walorów smakowych przez długi czas. Najlepiej do tego nadają się te grzyby, które uznawane są za najbardziej aromatyczne, ale też najsmaczniejsze: prawdziwki, podgrzybki, koźlarze czy rydze.
Warto szukać egzemplarzy zdrowych, młodych i oczywiście nierobaczywych. Każdy grzyb należy dokładnie oczyścić za pomocą pędzelka czy szczoteczki, można także dla pewności przecierać okazy miękką ściereczką.
Jak suszyć grzyby? Wielu Polaków, tak jak nasze babcie, praktykuje rozwieszanie grzybów na sznurkach nad kaloryferem - niestety to nie jest dobre rozwiązanie. Również może sprzyjać rozwojowi pleśni, a co więcej sprawiać, że grzyby tracą swój aromat. Dużo lepszym sposobem jest suszenie w niskiej temperaturze na blasze piekarnika lub w specjalnych suszarkach do grzybów. Po ususzeniu leśne skarby należy przechowywać w szklanych, szczelnych pojemnikach bez dostępu do światła. Dzięki temu dłużej zachowają zapach i smak.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl