Omijaj z daleka. Przyczyniają się do otyłości, cukrzycy i nowotworów

Latem na naszych stołach nie brakuje różnych owoców, które nie tylko smakują doskonale, ale także dostarczają nam niezbędnych antyoksydantów, witamin, minerałów i błonnika. Są one niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, jednak zaleca się unikanie owoców w pewnych formach.

Takich owoców unikaj. Oto powodyTakich owoców unikaj. Oto powody
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bogactwo witamin, minerałów, błonnika i... cukru

Owoce są pełne błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i zapobiega gromadzeniu się lipidów w tętnicach. Dodatkowo dostarczają witamin C, A i E, a także potasu, magnezu i polifenoli roślinnych, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.

Badania naukowe pokazują, że owoce powinny być stałym elementem naszej diety, ponieważ mogą chronić przed chorobami układu krążenia, nowotworami, demencją i stanami zapalnymi.

Zastrzeżenie jest jednak jedno - powinny być spożywane na surowo. W przeciwnym razie, np. owoce puszkowane, stają się raczej źródłem cukru niż zdrowia. Oprócz fruktozy zawierają tzw. cukry wolne, dodawane przez producentów.

Owoce w puszce zawierają nadmierną ilość cukru i są kaloryczne
Owoce w puszce zawierają nadmierną ilość cukru i są kaloryczne © Pixabay

- Cukier, który znajduje się w owocach, czyli fruktoza, jest naturalnym składnikiem. Oczywiście również podnosi poziom glukozy i w nadmiarze może szkodzić, ale w owocach i warzywach obecny jest dodatkowo błonnik. To przeciwwaga dla cukru. Zatrzymuje cząsteczki glukozy i spowalnia ich wchłanianie do krwiobiegu - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny.

Podkreśla jednocześnie, że cukry wolne są natychmiastowo wchłaniane przez nasz organizm.

Prowadzą do otyłości, cukrzycy i stłuszczenia wątroby

Należy dokładnie przyjrzeć się składowi owoców konserwowych dostępnych w sklepach - oprócz wody i owoców, zawierają regulatory kwasowości, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Ten skład może kojarzyć się raczej z deserami niż owocami, a ryzyko związane z ich spożywaniem jest znacznie większe. Mogą być mylnie postrzegane jako zamiennik świeżych owoców lub zdrowa alternatywa dla słodyczy, co niestety nie jest prawdą.

Badania dowodzą, że nadmierne spożycie cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego prowadzi do podwyższenia poziomu trójglicerydów we krwi, co może skutkować zaburzeniami lipidowymi, a nawet miażdżycą. Nadmiar wolnych cukrów, zarówno w formie samego cukru, jak i jego kalorycznych zamienników dodawanych do żywności, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 lub insulinooporności.

- Cukrzyca to choroba, która pociąga za sobą szereg innych problemów zdrowotnych. Powoduje uszkodzenie różnych narządów, drobnych i dużych naczyń krwionośnych. To większe ryzyko chorób serca, zawałów i udarów, powikłań wzroku, mikroangiopatii, uszkodzenia nerek, serca, nerwów, skutkujące stopą cukrzycową, zakażeń, neuropatii - wymienia dietetyk.

Dodatkowo nadmierne spożycie cukru może prowadzić do nadwagi i otyłości, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), a nawet nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka