Trwa ładowanie...

Omijaj z daleka. Przyczyniają się do otyłości, cukrzycy i nowotworów

Avatar placeholder
21.04.2024 16:48
Takich owoców unikaj. Oto powody
Takich owoców unikaj. Oto powody (Getty Images)

Latem na naszych stołach nie brakuje różnych owoców, które nie tylko smakują doskonale, ale także dostarczają nam niezbędnych antyoksydantów, witamin, minerałów i błonnika. Są one niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, jednak zaleca się unikanie owoców w pewnych formach.

spis treści

1. Bogactwo witamin, minerałów, błonnika i... cukru

Owoce są pełne błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i zapobiega gromadzeniu się lipidów w tętnicach. Dodatkowo dostarczają witamin C, A i E, a także potasu, magnezu i polifenoli roślinnych, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.

Badania naukowe pokazują, że owoce powinny być stałym elementem naszej diety, ponieważ mogą chronić przed chorobami układu krążenia, nowotworami, demencją i stanami zapalnymi.

Zastrzeżenie jest jednak jedno - powinny być spożywane na surowo. W przeciwnym razie, np. owoce puszkowane, stają się raczej źródłem cukru niż zdrowia. Oprócz fruktozy zawierają tzw. cukry wolne, dodawane przez producentów.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Owoce w puszce zawierają nadmierną ilość cukru i są kaloryczne
Owoce w puszce zawierają nadmierną ilość cukru i są kaloryczne (Pixabay)

- Cukier, który znajduje się w owocach, czyli fruktoza, jest naturalnym składnikiem. Oczywiście również podnosi poziom glukozy i w nadmiarze może szkodzić, ale w owocach i warzywach obecny jest dodatkowo błonnik. To przeciwwaga dla cukru. Zatrzymuje cząsteczki glukozy i spowalnia ich wchłanianie do krwiobiegu - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny.

Podkreśla jednocześnie, że cukry wolne są natychmiastowo wchłaniane przez nasz organizm.

2. Prowadzą do otyłości, cukrzycy i stłuszczenia wątroby

Należy dokładnie przyjrzeć się składowi owoców konserwowych dostępnych w sklepach - oprócz wody i owoców, zawierają regulatory kwasowości, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Ten skład może kojarzyć się raczej z deserami niż owocami, a ryzyko związane z ich spożywaniem jest znacznie większe. Mogą być mylnie postrzegane jako zamiennik świeżych owoców lub zdrowa alternatywa dla słodyczy, co niestety nie jest prawdą.

Badania dowodzą, że nadmierne spożycie cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego prowadzi do podwyższenia poziomu trójglicerydów we krwi, co może skutkować zaburzeniami lipidowymi, a nawet miażdżycą. Nadmiar wolnych cukrów, zarówno w formie samego cukru, jak i jego kalorycznych zamienników dodawanych do żywności, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 lub insulinooporności.

- Cukrzyca to choroba, która pociąga za sobą szereg innych problemów zdrowotnych. Powoduje uszkodzenie różnych narządów, drobnych i dużych naczyń krwionośnych. To większe ryzyko chorób serca, zawałów i udarów, powikłań wzroku, mikroangiopatii, uszkodzenia nerek, serca, nerwów, skutkujące stopą cukrzycową, zakażeń, neuropatii - wymienia dietetyk.

Dodatkowo nadmierne spożycie cukru może prowadzić do nadwagi i otyłości, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), a nawet nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze