6 z 9Dzień piąty
Śniadanie — gryczanka z musem śliwkowym
Składniki:
- pół (50g) woreczka kaszy gryczanej nieprażonej (białej)
- szkl. mleka 2 proc. tłuszczu
- pół łyżeczki (3g) cynamonu
- 3 daktyle suszone (15g) (Auchan: 1,58 zł/150g; Biedronka: 4,99 zł/250g; Lidl: 8,99/200g)
- łyżka (15g) migdałów
- pół banana (60g)
- 2 śliwki (100g) (Auchan: 4,99 zł/kg; Biedronka: 5,99 zł/kg; Lidl: 5,99/kg)
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę w mleku z dodatkiem cynamonu i posiekanych daktyli (aż wchłonie cały płyn — ok. 15 minut). Dodajemy pokrojonego banana, migdały i śliwki.
Drugie śniadanie — kanapka z szynką
Składniki:
- bułka graham (60g)
- łyżeczka (5g) masła
- liść ulubionej sałaty (10g)
- plaster (20g) szynki drobiowej wysokiej jakości
- jeden (150g) ogórek
Przekąska
- jabłko (150g)
- łyżka (10g) orzechów włoskich
Obiad — szaszłyki z ziemniakami i surówką
- 100 g piersi z kurczaka (Auchan: 16,09 zł/kg; Biedronka: 15,89/kg; Lidl: 1,59 zł/100g)
- pół papryki czerwonej (100g)
- 2 pieczarki (40g) (Auchan: 7,98zł/kg; Biedronka: 4,49 zł/500g; Lidl: 4,49 zł/500g)
- 1/5 cukinii (125g)
- 1/5 cebuli (25g)
- łyżeczka (5g) oleju rzepakowego
- 2 ziemniaki (200g)
- łyżka (10g) koperku
- 1/5 kapusty pekińskiej (175g) (Auchan: 1,99 zł/kg; Biedronka: 2,99 zł/kg: Lidl: 2,99 zł/kg)
- pół marchwi (75g)
Sposób przygotowania:
Kroimy mięso na części, zalewamy łyżką oleju i doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. pieprzem, solą, curry i czosnkiem). Warzywa i pieczarki kroimy na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno mięso, warzywa i pieczarki (warzywa warto polać pozostałą marynatą z mięsa). Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Ziemniaki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, na talerzu oprószamy je koperkiem. Siekamy kapustę (bez grubych, białych części), marchew ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
Kolacja — zapiekane pomidorki z grzankami
Składniki:
- 2 pomidory (300g)
- 1/3 sztuki sera mozzarella (40 g)
- łyżka (10g) oliwy z oliwek
- 5g bazylii świeżej (Auchan: 4,49 zł/szt; Biedronka: 3,99/szt; Lidl: 3,99 zł/szt)
- ząbek (5g) czosnku
- kromka chleba graham (30g)
Sposób przygotowania:
Oliwę łączymy z przeciśniętym przez paskę czosnkiem. Pomidory kroimy na pół i usuwamy miąższ. Dno naczynia do zapiekania smarujemy łyżeczką czosnkowej oliwy. Wkładamy do niego pomidory. W każdej połówce umieszczamy listek bazylii i mozzarellę, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut (aż ser się roztopi). W tym czasie przygotowujemy grzanki. Upieczone pomidory oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Łączna kwota za zakupy w piątym dniu diety 1600 kcal to:
- w Auchan - ok. 12 zł
- w Biedronce - ok. 14 zł
- w Lidlu - ok. 15 zł
Zobacz też: Co się dzieje w organizmie, gdy codziennie jesz mięso?