Uderza w komórki rakowe i ratuje wątrobę. Kosztuje 2 zł
Ta przyprawa pochodząca z Indii jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw mięsnych i rybnych, słodkich wypieków czy jajek w polskiej kuchni. Co więcej, z kurkumy można stworzyć zdrowy eliksir, który nie tylko dba o każdy narząd, ale i uderza w komórki rakowe. Przepis na ten domowy napój prozdrowotny jest banalnie prosty.
1. Wyjątkowe korzyści zdrowotne
Kurkuma zawiera m.in.: witaminę E i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, cynk, sód, fosfor, magnez oraz kurkuminę. Dzięki obecności wielu wartościowych składników, mielone i suszone kłącze tej rośliny ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne.
Napój z kurkumy poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, zwalcza objawy sezonowych infekcji i wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego.
Kurkumina zawarta w napoju jest silnym przeciwutleniaczem, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i jest pomocna podczas leczenia onkologicznego - uderza prosto w komórki rakowe. Takie działanie zostało potwierdzone w badaniach. Kurkumina również neutralizuje szkodliwy nadmiar wolnych rodników i spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu.
2. Domowej mikstura z kurkumy
Zacznij od zagotowania wody w małym garnku. Następnie wlej ją do kubka, w którym wcześniej umieściłeś łyżeczkę kurkumy. Smak i korzyści zdrowotne napoju można zwiększyć, dodając do niego trochę naturalnego miodu i czarnego pieprzu. Po ostygnięciu mikstury pijemy ją rano przed spożyciem pierwszego posiłku.
Regularne picie tego napoju ma pozytywny wpływ na pracę nerek i wątroby, łagodzi objawy nadkwaśności żołądka i zgagi, oraz pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Ponadto, picie złotej mikstury przygotowanej z kurkumy jest zalecane osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ogromną zaletą kurkumy jest też jej niska cena. Saszetka (20 g) kosztuje ok. 2-2,5 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl