Ulubione warzywo Polaków może sprzyjać tyciu. Eksperci z Harvardu ostrzegają
Naukowcy z Harvardu przeprowadzili badanie, które wykazało, że niektóre warzywa mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej masy ciała. Eksperci przyglądali się diecie ponad 130 tys. osób przez 24 lata i wykazali, że zajadanie się jednym rodzajem warzyw, może sprzyjać tyciu. Niestety Polacy je uwielbiają.
1. Warzywa skrobiowe powodują tycie?
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health przeprowadzili prospektywne badania kohortowe, ponieważ chcieli sprawdzić powiązania między spożyciem węglowodanów a masą ciała. Wyniki analiz zostały opublikowanie w "British Medical Journal".
Grupa specjalistów zauważyła, że w ciągu ponad dwóch dekad uczestnicy analiz mieli tendencje do tycia, ale u niektórych było to bardziej zauważalne, niż u innych. W sumie zbadali dietę 136 432 osób.
Na początku projektu badawczego, a później regularnie co cztery lata, osoby biorące udział w badaniu, dzieliły się swoją historią medyczną oraz szczegółami dotyczącymi stylu życia.
Autorzy badań wykazali, że średnio uczestnicy przybierali na wadze około 1,5 kg co cztery lata.
Co interesujące, naukowcy zauważyli, że osoby, które chętniej jadały ziemniaki, groszek, kukurydzę częściej przybierali na wadze niż badani zajadający się marchwią, szpinakiem oraz brokułami.
2. Źródło węglowodanów w diecie ma znaczenie
Okazało się także, że osoby, które jadły warzywa niezawierające skrobi, jak marchew, przybierały na wadze o prawie 3 kg mniej, niż osoby spożywające warzywa skrobiowe.
Korelacje, które zauważyli naukowcy, były silniej widoczne u uczestników mających nadwagę w porównaniu z osobami z prawidłową masą ciała. Co więcej, większość powiązań dotyczących warzyw i masy ciała była silniejsza wśród kobiet.
Autorzy analiz podkreślają, że przeprowadzone przez nich badanie obserwacyjne nie może prowadzić do stwierdzenia, że z pewnością niektóre warzywa powodują przyrost masy ciała.
Dużym ograniczeniem analiz jest również fakt, że naukowcy polegali jedynie na informacjach dostarczonych przez uczestników biorących udział w badaniu.
Choć z drugiej strony podkreślili, że "badania wskazują na potencjalne znaczenie jakości i źródła węglowodanów dla długoterminowej kontroli masy ciała".
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl