Kukurydza - odmiany, właściwości, przepisy

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że kolby kukurydzy są bogactwem witamin i składników odżywczych regulujących pracę naszego organizmu.

Kukurydza - odmiany, właściwości, przepisyKukurydza - odmiany, właściwości, przepisy
Źródło zdjęć: © Flickr
Aleksandra Miłosz

Odmiany kukurydzy

Chociaż kukurydzę uprawiono już 7 tysięcy lat temu przez plemiona zamieszkujące Amerykę Łacińską, to w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Później trafiła do Azji i Afryki. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku z Rumunii lub Węgier. „Złoto Indian” jak jest nazywana kukurydza, to nie tylko znane nam żółte kolby.

Odmian kukurydzy są tysiące, oprócz tej najpopularniejszej żółtej, znana jest np. kukurydza biała, czerwona, niebieska. Istnieją też kolby o różnokolorowych ziarnach. Idealne warunki dla jej wzrostu zapewnia klimat podzwrotnikowy, jednak równie dobrze adaptuje się w klimacie umiarkowanym. W zależności od przeznaczenia, najczęściej są uprawiane trzy rodzaje: kukurydza cukrowa, którą kupujemy w kolbach i możemy znaleźć w puszkach, kukurydza pastewna przeznaczona na paszę dla zwierząt oraz kukurydza zbożowa na mąkę i kasze.

Właściwości kukurydzy

Kukurydza to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród wartości odżywczych kukurydzy warto wymienić witaminę C, kwas foliowy i niacynę. Ponadto do wartości odżywczych kukurydzy należy zaliczyć witaminę A, D, E i L oraz witaminy z grupy B. Ziarna kukurydzy składają się w 70 proc. z węglowodanów, 15 proc. z białka i 8 proc. z tłuszczu. W kukurydzy znajdziemy również magnez, wapń, selen, cynk, potas, żelazo, miedź oraz fosfor i jod. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom, takim jak zeaksantyna i luteina.

Kukurydza - złoto Indian

Kukurydza jest dość kaloryczna, w 100 g znajdziemy 110 kcal. W związku z tym nie jest polecana osobom na diecie. Obecnie popularność kukurydzy wzrasta ze względu na brak glutenu w ziarnach. Dzięki zawartości witaminy E  odżywia i nawilża skórę, a z kolei beta-karoten zapewnia jej zdrowy, brzoskwiniowy odcień.

Wśród wartości odżywczych kukurydzy należy wymienić przeciwutleniacze, takich jak zeaksantyna i luteina, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na właściwość luteina w kukurydzy jest polecana nie tylko osobom uskarżającym się na pogarszanie wzroku, ale także kobietom w ciąży.

Zawarte w kukurydzy właściwości wpływają na odpowiedni rozwój płodu, a u kobiet niebędących w ciąży - na owulację. Z uwagi na zwartość selenu właściwości kukurydzy można wykorzystać jako wspomaganie terapii antynowotworowej. Dobra jest też dla osób, które zmagają się z chorobami nerek. Żółte ziarna wspomagają też pracę wątroby i pomagają usuwać z organizmu złogi nagromadzonego cholesterolu. W problemach związanych z układem moczowym i w częstym występowaniu zapalenia pęcherza moczowego (https://portal.abczdrowie.pl/zapalenie-pecherza-moczowego-u-kobiet) poleca się picie wody pozostałej po gotowanej kukurydzy.

Przepisy na dania z kukurydzy

Kukurydza, obok fasoli i papryki, jest podstawą kuchni meksykańskiej. Kukurydzę można wykorzysrać do przygotowania zupy oraz farszu, np. do naleśników, ale może być też samodzielnym dodatkiem do dania mięsnego. Ponadto z ziaren piecze się ciasta i przygotowuje napoje, takie jak atoli, czyli popularny w Ameryce Środkowej napój z miodem i brązowym cukrem. Jednak równie dobrze smakuje kukurydza gotowana, jak i pieczona na grillu. Gotowana kukurydza jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy włożyć kukurydzę do garnka z wodą o temperaturze 90 st. C.

Zazwyczaj wystarczy już 10 minut, aby stała się miękka i soczysta. Kukurydzę możemy też grillować. Kolbę kukurydzy wystarczy obłożyć masłem oraz zawinąć w folię aluminiową, a następnie zapiekać przez kilka minut z każdej strony. Warto wiedzieć, że kukurydzy nie znajdziemy jedynie w kuchni meksykańskiej. Pełni główną rolę we włoskiej polencie i rumuńskiej mamałydze.

Jak wybrać idealną kukurydzę, która będzie smakować wszystkim domownikom? Powinna być przede wszystkim owinięta zielonymi liśćmi, a charakterystyczne „włosy” - błyszczące i sprawiające wrażenie mokrych. Lepiej wybierać kukurydzę o ziarnach żółtych, jednak nie ciemnożółtych. W przeciwnym wypadku ziarna będą twarde i niezbyt soczyste. Pamiętajmy też, że kolby nie powinny mieć żółtych bądź pokrytych plamami liści – to oznaka starości.

Ile kalorii ma surowa słodka kukurydza

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 145 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna86,0 kcal125 kcal
Białko3,27 g4,74 g
Węglowodany18,70 g27,1 g
Cukier6,26 g9,08 g
Błonnik2,00 g2,90 g
Tłuszcz1,35 g1,96 g
Tłuszcze nasycone0,33 g0,47 g
Tłuszcze jednonienasycone0,43 g0,63 g
Tłuszcze wielonienasycone0,49 g0,71 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C6,80 mg9,86 mg
Równoważnik folianów42,0 µg60,9 µg
Witamina B1 - tiamina0,16 mg0,23 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,06 mg0,08 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,77 mg2,57 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,72 mg1,04 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,09 mg0,14 mg
Witamina B9 - kwas foliowy42,0 µg60,9 µg
Witamina B4 - cholina23,0 mg33,4 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A187 i.u.271 i.u.
Witamina A9,00 µg RAE13,05 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten16,00 µg23,2 µg
Beta karoten47,0 µg68,2 µg
Beta-kryptoksantyna115 µg167 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna644 µg934 µg
Witamina E0,07 mg0,10 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,30 µg0,44 µg
Wapń2,00 mg2,90 mg
Żelazo0,52 mg0,75 mg
Magnez37,0 mg53,7 mg
Fosfor89,0 mg129 mg
Potas270 mg392 mg
Sód15,00 mg21,8 mg
Cynk0,46 mg0,67 mg
Miedź0,05 mg0,08 mg
Mangan0,16 mg0,24 mg
Selen0,60 µg0,87 µg
Woda76,1 g110 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka