Trwa ładowanie...

Ulubiony napój Polaków. Redukuje wagę i ryzyko groźnej choroby

Avatar placeholder
24.03.2023 12:57
Właściwości prozdrowotne kawy zaskakują. Są kolejne dowody
Właściwości prozdrowotne kawy zaskakują. Są kolejne dowody (Getty Images)

Na łamach czasopisma "BMJ Medicine" ukazały się badania dotyczące wpływu kofeiny na cukrzycę i otyłość. Okazuje się, że główny składnik kawy może wpływać na metabolizm glukozy i redukować wagę.

spis treści

1. Kofeina wpływa na redukcję masy ciała

Naukowcy od lat badają wpływ spożycia kawy na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca i otyłość. Chodzi konkretnie o zawartą w niej kofeinę, która jest substancją psychoaktywną, a kluczowymi źródłami jej źródłami oprócz kawy, są także niektóre napoje gazowane i herbata.

Niedawno naukowcy z Wielkiej Brytanii i Szwecji przeanalizowali dane medyczne 9876 Europejczyków oraz skorzystali z badań GWAS, które odkryły "geny ryzyka" dla cukrzycy, otyłości i innych powszechnych chorób zachodniej cywilizacji.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Następnie, w randomizowanym badaniu dwóch grup, oceniali wpływ spożycia kofeiny na ryzyko rozwoju cukrzycy oraz otyłości, biorąc pod uwagę parametry takie jak:

  • masa tłuszczowa,
  • wskaźnik masy ciała,
  • masa beztłuszczowa,
  • cukrzyca i otyłość.

Badania wykazały, że wyższy poziom kofeiny w surowicy krwi obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz otyłości, prawdopodobnie z powodu termogenicznych właściwości kofeiny, które powodują obniżenie BMI oraz masy tłuszczowej.

- Kofeina może obniżać masę tłuszczu i wskaźnik masy ciała poprzez zwiększenie utleniania tłuszczu, wydatku energetycznego i termogenezy brązowej tkanki tłuszczowej lub zwiększenie sytości i zmniejszenie spożycia energii. Konieczne są jednak dalsze badania w tym zakresie – stwierdzili we wnioskach naukowcy.

Z kolei inne badania sugerują, że kofeina może zmniejszać ryzyko chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.

Wykazano także pozytywny wpływ kofeinę na ochronę przed chorobami wątroby. Jedne z badań sugerują, że kofeina może zmniejszać ryzyko chorób wątroby, takich jak marskość wątroby i rak wątrobowokomórkowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze