Trwa ładowanie...

Zapobiega miażdżycy, oczyszcza z toksyn. Jedz, by zgubić boczki

Avatar placeholder
25.08.2023 12:21
Obowiązkowe warzywo na diecie odchudzającej. Do tego wspomaga pracę serca i układu pokarmowego
Obowiązkowe warzywo na diecie odchudzającej. Do tego wspomaga pracę serca i układu pokarmowego (Getty Images)

Cukinia to pyszne warzywo, które skrywa całą masę wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Korzyści płynące z jej spożywania z pewnością skłonią cię, by częściej trafiała na twój talerz.

spis treści

## Warzywo pełne zdrowia

Polacy coraz częściej doceniają zalety cukinii, która nazywana jest również kabaczkiem. Warzywo nie tylko dobrze smakuje i nadaje się do wielu dań, ale także jest bardzo zdrowe, a do tego niskokaloryczne.

W 100 g cukinii znajduje się zaledwie 20 kcal. Warzywo ma niski indeks glikemiczny i jest obfite w witaminy A, B, C i K oraz magnez, potas i żelazo. Znajdziemy w nim też sporo błonnika oraz białka.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Włączenie kabaczka do codziennego jadłospisu wzmocni układ odpornościowy, pomoże zapobiegać miażdżycy, usprawni pracę układu pokarmowego, pozytywnie wpłynie na ciśnienie i ułatwi usuwanie toksyn z organizmu.

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo
Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo (Pixabay)

1. Zalety płynące ze spożywania cukinii

Cukinia to element obowiązkowy diety odchudzającej. Zawiera niewiele kalorii, ale jest niezwykle sycąca. Ze względu na niski indeks glikemiczny zalecana jest także osobom z insulinoopornością.

Zawarta w niej witamina C zapobiega wielu chorobom przewlekłym i spowalnia działanie wolnych rodników. Z kolei witamina A korzystnie wpływa na wzrok i spowalnia rozwój wad tego narządu, które pojawiają się wraz z wiekiem.

Znajdująca się w cukinii witamina K wspiera pracę serca i pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi. Kabaczek pomaga w odkwaszaniu organizmu oraz utrzymuje równowagę zasadowo-kwasową.

Cukinię można spożywać w wersji surowej, nie należy jednak przesadzać. Nadmiar może wywołać wzdęcia i ból brzucha. Warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek lub osobne danie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze