Zapobiega miażdżycy, oczyszcza z toksyn. Jedz, by zgubić boczki
Cukinia to pyszne warzywo, które skrywa całą masę wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Korzyści płynące z jej spożywania z pewnością skłonią cię, by częściej trafiała na twój talerz.
## Warzywo pełne zdrowia
Polacy coraz częściej doceniają zalety cukinii, która nazywana jest również kabaczkiem. Warzywo nie tylko dobrze smakuje i nadaje się do wielu dań, ale także jest bardzo zdrowe, a do tego niskokaloryczne.
W 100 g cukinii znajduje się zaledwie 20 kcal. Warzywo ma niski indeks glikemiczny i jest obfite w witaminy A, B, C i K oraz magnez, potas i żelazo. Znajdziemy w nim też sporo błonnika oraz białka.
Włączenie kabaczka do codziennego jadłospisu wzmocni układ odpornościowy, pomoże zapobiegać miażdżycy, usprawni pracę układu pokarmowego, pozytywnie wpłynie na ciśnienie i ułatwi usuwanie toksyn z organizmu.
1. Zalety płynące ze spożywania cukinii
Cukinia to element obowiązkowy diety odchudzającej. Zawiera niewiele kalorii, ale jest niezwykle sycąca. Ze względu na niski indeks glikemiczny zalecana jest także osobom z insulinoopornością.
Zawarta w niej witamina C zapobiega wielu chorobom przewlekłym i spowalnia działanie wolnych rodników. Z kolei witamina A korzystnie wpływa na wzrok i spowalnia rozwój wad tego narządu, które pojawiają się wraz z wiekiem.
Znajdująca się w cukinii witamina K wspiera pracę serca i pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi. Kabaczek pomaga w odkwaszaniu organizmu oraz utrzymuje równowagę zasadowo-kwasową.
Cukinię można spożywać w wersji surowej, nie należy jednak przesadzać. Nadmiar może wywołać wzdęcia i ból brzucha. Warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek lub osobne danie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl