Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Cukinia zwana także kabaczkiem to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach. Cukinia świetnie sprawdza się w sosach, zupach krem, koktajlach, a nawet w deserach.

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które ma wiele właściwości leczniczych.Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które ma wiele właściwości leczniczych.
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Paula Komendarczuk

Co to jest cukinia?

Cukinia zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Meksyku, a do Polski trafiła z Włoch. W języku włoskim „zucchina” to mała dynia. Wyróżnia się kilkanaście odmian cukinii, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Każda z nich ma inną nazwę, na przykład: Astra, Atena, Ambasador, Nimba, Greta, Soraya lub Zuchino.

Wartości odżywcze cukinii

Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminę PP,
  • witaminę B1.

Alla parmigiana z cukinii i bakłażana

Jest to jedno z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom. W 100 g cukinii znajduje się:

  • 21 kcal,
  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 1,1 g błonnika.

Właściwości lecznicze cukinii

Cukinia ma następujące właściwości lecznicze:

  • odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
  • wspiera odchudzanie,
  • przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
  • pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
  • pomaga przy wrzodach żołądka,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.

Przeciwwskazania do spożywania cukinii

Cukinii nie powinny spożywać osoby, u których występują:

  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego,
  • biegunka
  • stany zapalne woreczka żółciowego,
  • choroby nerek.

Zastosowanie cukinii

Cukinia ma delikatny, przyjemny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się w kuchni. Może być podawana na surowo, smażona, duszona lub gotowana. Z cukinii przygotowuje się sałatki, zupy, drugie dania, a nawet desery. Jest ona świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek.

Z cukinii można przyrządzić dietetyczne ciastka, frytki lub leczo. Kwiaty cukinii również mogą być spożywane. W Polskich sklepach dość trudno je kupić, ale zawsze można zerwać z własnego ogródka lub kupić u ogrodnika.

Wiele zastosowań cukinii można znaleźć także w kosmetyce. W postaci soku odżywia i nawilża suchą, starzejącą się skórę. Należy pamiętać, że sok z cukinii nie sprawdzi się przy cerze tłustej lub mieszanej.

Cukinia w formie maseczki pomoże w odbudowie suchych, łamliwych włosów. W przypadku walki z wypryskami, trądzikiem i egzemą warto wypróbować z kolei napary z kwiatów cukinii, które radzą sobie z różnymi zmianami skórnymi.

Przepisy na zdrowe koktajle z cukinią

Koktajl z cukinii i awokado na obniżenie cholesterolu

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • ½ awokado
  • 2 pomarańcze
  • ½ cytryny

Przygotowanie:

Obieramy cukinię i pomarańczę, następnie kroimy na kawałki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Kolejnym krokiem jest wybranie miąższu z awokado. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Koktajl odtruwający i oczyszczający organizm

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 pietruszka,
  • kurkuma.

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i kroimy na kawałki, po czym wyciskamy z niej sok za pomocą sokowirówki. Do soku dodajemy sok z cytryny, szczyptę kurkumy i posiekaną natkę pietruszki. Dla dekoracji po wierzchu posypujemy kurkumą.

Wartości odżywcze surowej cukinii ze skórką

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 124 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna17,00 kcal21,1 kcal
Białko1,21 g1,50 g
Węglowodany3,11 g3,86 g
Cukier2,50 g3,10 g
Błonnik1,00 g1,24 g
Tłuszcz0,32 g0,40 g
Tłuszcze nasycone0,08 g0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,09 g0,11 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C17,90 mg22,2 mg
Równoważnik folianów24,0 µg29,8 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,09 mg0,12 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,45 mg0,56 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,20 mg0,25 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,16 mg0,20 mg
Witamina B9 - kwas foliowy24,0 µg29,8 µg
Witamina B4 - cholina9,50 mg11,78 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A200 i.u.248 i.u.
Witamina A10,00 µg RAE12,40 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten120 µg149 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna2,125 µg2,635 µg
Witamina E0,12 mg0,15 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K4,30 µg5,33 µg
Wapń16,00 mg19,84 mg
Żelazo0,37 mg0,46 mg
Magnez18,00 mg22,3 mg
Fosfor38,0 mg47,1 mg
Potas261 mg324 mg
Sód8,00 mg9,92 mg
Cynk0,32 mg0,40 mg
Miedź0,05 mg0,07 mg
Mangan0,18 mg0,22 mg
Selen0,20 µg0,25 µg
Woda94,8 g118 g

Składniki odżywcze surowej cukinii baby

Surowa cukinia baby w 100 gramach posiada wartość energetyczną 21,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 1,10 g błonnika.

Surowa cukinia baby ma w 100 g 0,40 g tłuszczów, w tym:

  • 0,08 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Surowa cukinia baby – jakie ma witaminy?

Surowa cukinia baby to produkt zawierający 34,1 mg witaminy C,25,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowa cukinia baby zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,04 mg witaminy B2,
  • 0,71 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,37 mg witaminy B5,
  • 0,14 mg witaminy B6,
  • 20,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Surowa cukinia baby – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa cukinia baby ma w sobie:

  • 21,0 mg wapnia,
  • 0,79 mg żelaza,
  • 33,0 mg magnezu,
  • 93,0 mg fosforu,
  • 459 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,83 mg cynku,0,10 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 0,30 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze surowej cukinii baby

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 16 g (1 duża)
Wartość energetyczna21,0 kcal3,36 kcal
Białko2,71 g0,43 g
Węglowodany3,11 g0,50 g
Cukier0 g0 g
Błonnik1,10 g0,18 g
Tłuszcz0,40 g0,06 g
Tłuszcze nasycone0,08 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,03 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,17 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C34,1 mg5,46 mg
Równoważnik folianów20,0 µg3,20 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,71 mg0,11 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,37 mg0,06 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,14 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy20,0 µg3,20 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A490 i.u.78,4 i.u.
Witamina A25,0 µg RAE4,00 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń21,0 mg3,36 mg
Żelazo0,79 mg0,13 mg
Magnez33,0 mg5,28 mg
Fosfor93,0 mg14,88 mg
Potas459 mg73,4 mg
Sód3,00 mg0,48 mg
Cynk0,83 mg0,13 mg
Miedź0,10 mg0,02 mg
Mangan0,20 mg0,03 mg
Selen0,30 µg0,05 µg
Woda92,7 g14,84 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka