Usuwa złogi z jelit i obniża cholesterol. Redukuje ból i obrzęk stawów
Olej sezamowy jest nie tylko doskonałym dodatkiem do pieczywa, słodkich wypieków, mięsa i sałatek, ale także bogatym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Z uwagi na korzystne właściwości zdrowotne, warto uwzględnić go w swojej diecie. Kto powinien częściej sięgać po olej sezamowy i dlaczego?
1. Właściwości oleju sezamowego
Olej sezamowy tłoczony jest na zimno z ziaren białego sezamu, ma jasną barwę i delikatny, słodkawy aromat. Stanowi źródło wielu cennych składników, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo i miedź. Oprócz tego dostarcza witamin z grupy B, witaminy A, E oraz kwasu foliowego.
Olej sezamowy jest tłoczony na zimno, co oznacza, że ziarna są przetwarzane w temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowane są wszystkie korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Warto pamiętać, że produkt powinien być przechowywany w lodówce i nie nadaje się do obróbki termicznej.
2. Olej sezamowy dla cukrzyków
Olej sezamowy może znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Jednak trzeba mieć na uwadze, że jest to olej wysokokaloryczny, zawiera aż 120 kcal w jednej łyżce.
3. Działanie przeciwbólowe
Olej sezamowy jest bogaty w cynk, dlatego warto włączyć go do diety w okresie obniżonej odporności. Pierwiastek ten pomaga organizmowi w zwalczaniu przeziębienia i grypy.
Połączenie oleju sezamowego z imbirem może działać przeciwbólowo, mieszankę wylewamy na gazę i przykładamy do bolącego miejsca, na przykład w przypadku zapalenia stawów.
4. Korzystny dla serca i ciśnienia krwi
Sezamina i sezamolina, obecne w oleju sezamowym, wpływają korzystnie na naczynia krwionośne i serce. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wspomagają pracę serca i mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu.
Związki te mogą także pomóc osobom z nadwagą poprzez poprawę funkcji jelit, przyspieszenie przemiany materii oraz wykazując działanie przeciwnowotworowe i antydepresyjne.
5. Źródło witaminy B
Olej sezamowy zawiera witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B3 i B6, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiadają za właściwe przewodzenie impulsów elektrycznych, włącznie z tymi, które regulują pracę serca. Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na mózg, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji.
6. Wzmacnia kości i stawy
Ziarna sezamu są bogate w wapń i magnez, co ma bezpośredni wpływ na zdrowie kości i stawów. Regularne spożywanie oleju sezamowego może zapobiec osteoporozie i poprawić stan pacjentów chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Olej zawiera również miedź, która redukuje stany zapalne, ból i obrzęk stawów.
7. Oczyszcza jelita
Olej sezamowy jest bogaty w błonnik, który usprawnia pracę jelit, ułatwia przemieszczanie się resztek pokarmowych i zapobiega zaparciom. Z tego względu produkt powinien być stosowany przez osoby, które chcą schudnąć i wspomóc pracę swoich jelit.
8. Olej sezamowy - jak go spożywać?
Należy pamiętać, że olej sezamowy nie nadaje się do smażenia, najlepiej wykorzystać go do dań na zimno, takich jak sałatki, pasty czy hummus. Dzienna dawka oleju z sezamu nie powinna przekraczać dwóch łyżek stołowych.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl