Trwa ładowanie...

Najgorszy błąd podczas grillowania. Popełniany co sezon

 Paula Komendarczuk
29.04.2024 14:07
Jak bezpieczenie grillować?
Jak bezpieczenie grillować? (Getty Images)

Bardzo wiele osób grilluje w nieprawidłowy sposób, co znacząco zwiększa szkodliwość przygotowanych w ten sposób potraw. Niestety błędy często powielane są w każdym sezonie, co sprawia, że gotowanie i jedzenie na świeżym powietrzu staje się zagrożeniem dla zdrowia. Na co warto zwrócić uwagę?

spis treści

1. Jak bezpiecznie grillować?

Bezpieczne grillowanie to przede wszystkim przyrządzanie jedzenia na urządzeniu elektrycznym, choć okazuje się, że nawet na grillu węglowym można bezpiecznie gotować.

Niestety, wciąż wiele osób nie pamięta o tym, żeby grillować nad żarem, a nie nad dymiącym węglem czy płomieniami. Choć jeszcze gorsze jest używanie brykietów lub polewanie grilla podpałką, zwłaszcza najtańszą, zawierającą łatwopalne substancje ropopochodne.

Lepiej wybierać ekologiczne podpałki na bazie wosków roślinnych lub alkoholowych. Należy również pamiętać, że produkty tego typu można dodawać jedynie na samym początku rozpalania.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Przed uruchomieniem grilla ważne jest również upewnienie się, że jego ruszt jest czysty. Stary tłuszcz i resztki jedzenia sprawiają, że szkodliwe substancje przenikają do żywności.

2. Grillowanie na tackach

Tacka na grilla jest polecana jako sposób na uzyskanie zdrowszych potraw z rusztu. Jednak ważne jest, z jakiego materiału jest wykonana.

"W celu ograniczenia spalania tłuszczu i dostępu szkodliwego dymu do opiekanego produktu stosuje się specjalne tacki lub brytfanny. Najlepiej, aby były one wykonane ze stali szlachetnej lub żeliwne. Nie zaleca się używania produktów aluminiowych do bezpośredniego kontaktu z żywnością, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że tą drogą aluminium może się przedostawać do żywności" - radzi mgr inż. Barbara Wojda w poradniku Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Szczególnie przydatne są tacki stalowe, które są uważane za neutralne w kontakcie z jedzeniem i można używać ich wielokrotnie. Nie są zalecane natomiast maty grillowe z włókna szklanego, tzw. teflonowe czy silikonowe, mimo że są reklamowane jako lepsza alternatywa dla aluminium to nie są obojętne dla organizmu.

Przedmioty pokryte "wiecznymi chemikaliami" - kwasem perfluorooktanowym i związkami perfluorowanymi, szczególnie nie są zalecane do podgrzewania, ponieważ szkodliwe związki są lotne, a ich wdychanie może powodować objawy grypopodobne.

3. Środki do czyszczenia grilla

Zazwyczaj środki do czyszczenia grilla zawierają żrącą mieszankę wodorotlenku sodu (sody kaustycznej) lub potasu, a także niejonowe substancje powierzchniowo czynne, fosfoniany i rozpuszczalniki.

Są to bardzo silnie działające preparaty, które należy używać ostrożnie i z zachowaniem szczególnych zasad bezpieczeństwa, włączając w to zabezpieczenie skóry dłoni, twarzy, układu oddechowego i oczu.

Zaleca się ich używanie tylko w sytuacji, gdy grill jest mocno zabrudzony. Lepiej urządzenie czyścić po każdym użyciu za pomocą mniej inwazyjnych metod.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze