Trwa ładowanie...

Uważaj. Wystarczy popełnić jeden błąd, by stały się trucizną

Avatar placeholder
28.07.2023 08:40
Wystarczy popełnić jeden błąd, by ze smacznych i odżywczych produktów stały się trucizną
Wystarczy popełnić jeden błąd, by ze smacznych i odżywczych produktów stały się trucizną (Getty Images)

Domowe przetwory są niezrównane pod względem smaku i jakości. Jednak nawet najdrobniejszy błąd w procesie ich przygotowania może skutkować pojawieniem się na powierzchni niebezpiecznej pleśni. Główny Inspektorat Sanitarny udziela porad, jak uniknąć takiej sytuacji i cieszyć się domowymi przetworami.

spis treści

1. Zasady przygotowywania domowych przetworów

Domowe przetwory, jeśli są prawidłowo przygotowane i przechowywane, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Nie musimy obawiać się, że po ich otwarciu ujrzymy nieprzyjemną pleśń.

Jednakże, jeśli zauważymy, że nasz domowy produkt jest zepsuty, jest to wyraźny sygnał, że gdzieś popełniliśmy błąd. Może to być wynikiem niewłaściwej pasteryzacji lub nieodpowiedniego przechowywania.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Pleśń jest niebezpieczna, ponieważ z łatwością "infekuje" produkty spożywcze. Może prowadzić do rozwoju alergii, problemów z układem oddechowym i pokarmowym. Negatywnie wpływa na naszą odporność i może doprowadzić do zatrucia. Według naukowców, substancje zawarte w pleśni mogą przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.

Aby uniknąć takich problemów, Główny Inspektorat Sanitarny udziela kilku cennych wskazówek, jak bezpiecznie przygotować domowe przetwory.

2. Jak przygotować przetwory? Porady GIS

Pierwszym krokiem, zalecanym przez Główny Inspektorat Sanitarny, jest coś, co może wydawać się banalne, ale jest niezwykle ważne - mycie rąk. Higiena jest kluczowa, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z żywnością. "Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty" - radzi inspekcja.

Następnie, należy dokonać wyboru produktów, które posłużą do przygotowania przetworów. Już na tym etapie możemy popełnić błąd, który skutkować będzie zepsutymi przetworami. GIS zaleca, aby zawsze wybierać świeże, dojrzałe i nieuszkodzone owoce lub warzywa, a następnie dokładnie je umyć i osuszyć. "Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność" - podkreślają inspektorzy.

3. Jak prawidłowo pakować przetwory?

Jak zapakować domowe przetwory, aby były one w pełni bezpieczne i nadawały się do spożycia? GIS zaleca używanie do tego celu szklanych opakowań z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania muszą być nienaruszone, czyste i przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone.

"Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie" - wskazuje GIS.

"Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. "W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów" - tłumaczy inspekcja.

Proces pasteryzacji polega na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100 stopni Celsjusza, najczęściej w temperaturze 65-85 stopni Celsjusza. Powinien trwać minimum 30 minut, a w przypadku produktów przeznaczonych do długotrwałego przechowywania – powinien być powtarzany trzy razy w 24-godzinnych odstępach.

4. Jak przechowywać przetwory?

Po zakończeniu procesu pasteryzacji, należy dokładnie sprawdzić opakowania z przetworami i upewnić się, że zostały one dobrze zakręcone. Następnie, należy je ustawić do góry dnem i pozostawić w zacienionym miejscu do ostygnięcia.

Gotowe przetwory powinny być przechowywane w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może sprawić, że zawartość słoików się zepsuje.

Na koniec, warto na każdym słoiku umieścić kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia, aby w pierwszej kolejności wykorzystać te przetwory, które zostały przygotowane najwcześniej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze