Trwa ładowanie...

Uzależnia jak papierosy. Prowadzi do otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych

 Maciej Rugała
22.01.2023 19:26
Wysokoprzetworzona żywność może uzależniać
Wysokoprzetworzona żywność może uzależniać (Adobe Stock)

Czy szkodliwe produkty żywnościowe mogą uzależniać? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy psychologowie, którzy postanowili zbadać potencjał uzależnieniowy wysokoprzetworzonej żywności. Okazuje się, że nie wiemy jeszcze wielu rzeczy o tym, jak działa na nas niezdrowa żywność.

spis treści

1. Uzależniające puste kalorie

Zespół badawczy z Michigan i Virginii postanowił zbadać żywność w podobny sposób, w jaki w 1988 roku zbadano papierosy pod kątem powstawania uzależnień. Intrygujące wyniki ich pracy opublikowano na łamach jednego z czasopism naukowych traktujących o uzależnieniach.

Zdaniem głównej autorki badań, prof. Ashley Gearhardt, wysokoprzetworzona żywność może istotnie uzależniać. Słone i tłuste przekąski, lody i ciastka oddziałują na nasz mózg w sposób podobny do palenia tytoniu.

Naukowcy podeszli do problemu, badając cztery mechanizmy, które głęboko zakorzeniają się w naszym podejściu do używek. Kompulsywność używania, niemożność porzucenia używki, mimo świadomości następstw w postaci chorób, dawanie poczucia satysfakcji i wzmocnienia oraz indukowanie nieprzemożonego pragnienia. Zespół badawczy zdefiniował wyniki jednoznacznie – obserwacje wskazują, że śmieciowe jedzenie spełnia wszystkie te kryteria.

Zobacz film: "Przez tydzień jadła tylko fast food"

2. Co nas uzależnia w niezdrowych przekąskach?

Badacze nie wskazali konkretnej substancji odpowiedzialnej za wywoływanie powyższych wrażeń i zachowań. W przypadku papierosów mamy do czynienia z nikotyną, która jest analogiem naturalnego neuroprzekaźnika - acetylocholiny. W tym upatruje się przyczyny fizycznego uzależnienia. W dymie papierosowym jest jednak mnóstwo innych substancji, których oddziaływanie na mózg nie jest jeszcze precyzyjnie określone.

Jest to na razie w sferze przypuszczeń, ale odpowiednika nikotyny można by doszukiwać się w cukrach prostych, glutaminianie sodu oraz smażeniu w głębokim oleju. Naukowcy zamierzają kontynuować badania.

Jak wskazuje prof. Gearhardt, sprawa z potencjałem uzależniającym wysokoprzetworzonej żywności jest tym trudniejsza, że jego reklamy mogą być kierowane także do dzieci, co zabronione jest w przypadku wyrobów tytoniowych. To z kolei może prowadzić do otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych wśród coraz młodszej części społeczeństwa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze