Trwa ładowanie...

W Polsce traktowany jak chwast. Oczyszcza nerki ze złogów

Avatar placeholder
07.04.2024 15:25
Niepozorny chwast o supermocy. Zbieraj właśnie teraz
Niepozorny chwast o supermocy. Zbieraj właśnie teraz (Getty Images)

Jest niepozorny, ale kryje w sobie zdrowotną moc. Bluszczyk kurdybanek już kwitnie, więc warto go zbierać właśnie teraz. Pomaga na ból i trawienie, a to dopiero początek jego możliwości.

spis treści

1. Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek to jedno z najstarszych polskich ziół, które z powodzeniem stosowano jako przyprawę i naturalny lek. Przez lata był zapomniany i traktowany jak zwykły chwast, ale powoli wraca do łask.

Ziele kwitnie od kwietnia do lipca, więc warto je zbierać już teraz. Zwłaszcza, że można je znaleźć praktycznie wszędzie, m.in. w lasach liściastych, zaroślach, na łąkach, przy drogach. Można go także posadzić w ogrodzie.

Zobacz film: "Mrożenie owoców i ziół"

Roślina ma wiele zdrowotnych właściwości i wszechstronne działanie: moczopędne, żółciopędne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

To niepozorne ziele zawiera mnóstwo cennych substancji, m.in.:

  • garbniki,
  • cholinę,
  • olejki eteryczne,
  • glechominę,
  • saponiny,
  • oleje mineralne,
  • żywice.

Roślina może łagodzić problemy żołądkowe, takie jak niestrawność, biegunkę czy zgagę.

Wspomaga też przemianę materii i detoks organizmu oraz regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Bluszczyk działa także przeciwbólowo i wzmacnia organizm. Pomaga też przy problemach ze skórą, m.in. trądziku, oparzeniach czy ranach.

Sprawdzi się także w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.

Ponadto pomaga uporać się ze skutkami stresu i działa relaksacyjnie.

Bluszczyk kurdybanek ma wiele zdrowotnych właściwości
Bluszczyk kurdybanek ma wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

2. Zaparz herbatę albo połóż na kanapce

Z ziela bluszczyka można przygotować napar, który pomoże na przeziębienie, zapalenie pęcherza, i kamicę nerkową. Regularne stosowanie może też łagodzić objawy astmy czy niestrawności.

Z ziela można też przygotować domowy syrop, albo zjeść na surowo, dodając np. do sałatek.

Choć zioło ma wiele zdrowotnych korzyści, nie każdy może je stosować. Może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób. Przeciwwskazaniem do spożywania jest uczulenie na inne zioła m.in. miętę, oregano, bazylię, rozmaryn.

Uważać powinny też osoby, które zmagają się z chorobami żołądka, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze