Wady jedzenia w puszkach. Zobacz, na co uważać

Puszkowane jedzenie ma swoje zalety – to wygoda użytkowania i długi okres przechowywania.

Jedzenie w puszkach jest szczególnie przydatne, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. W metalowych puszkach zamykamy warzywa, owoce, ryby i mięso, a także produkty mleczne.

Z żywności puszkowanej korzystamy wszyscy, trzeba jednak pamiętać, że oprócz niewątpliwych zalet, przechowywanie jedzenia w metalowych puszkach ma też wady.

Zobacz galerię i dowiedz się więcej.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Wypij, a twój organizm będzie pracować na pełnych obrotach

Wady jedzenia w puszkach [123rf.com]Wady jedzenia w puszkach [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Wady jedzenia w puszkach [123rf.com]

/ 5Wady jedzenia w puszkach - bisfenol A

Na początek przyjrzyjmy się budowie puszki. Najczęściej wykonane są z blachy stalowej lakierowanej bądź aluminiowej lakierowanej.

Żeby zapobiec korozji puszki pokrywane są specjalistycznymi żywicami, w skład których wchodzi Bisfenol A. To toksyczny związek, który w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Bisfenol A może migrować z powierzchni puszki do jedzenia, które potem spożywamy.

Dlaczego jest groźny?

Zobacz też: Prosty sposób, by obniżyć cholesterol i chronić serce

/ 5Wady jedzenia w puszkach - szkodliwość bisfenolu A

Wady jedzenia w puszkach [123rf.com]
Wady jedzenia w puszkach [123rf.com] © W puszkach znajduje się szkodliwy Bisfenol A [123rf.com]

Bisfenol A przyczynia się do powstawania otyłości, zwiększa ryzyko poronień i chorób układu krążenia.

Wysokie stężenie tej substancji może zaburzać metabolizm estrogenu i wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Toksyna przyczynia się również do problemów z erekcją i może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty. U kobiet zaś może prowadzić do raka piersi.

W jednym z badań wykazano, że u osób spożywających jedzenie z puszki przez pięć kolejnych dni, poziom bisfenolu A w ogranizmie był o 1200 proc. wyższy niż u osób, które spożywały taką samą żywność, ale świeżą.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Wady jedzenia w puszkach - szkodliwe metale

Puszki, które wykorzystuje się do przechowywania jedzenia nie są pozbawione wad. W wyniku niewłaściwego przygotowania może dochodzić w nich do korozji zewnętrznej i wewnętrznej.

Większość puszek jest wykonana z aluminium, a pewne jego ilości mogą przenikać do jedzenia. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przenikanie aluminium do żywności jest uzależnione od rodzaju przechowywanego pożywienia. Produkty kwaśne i mocno solone zwykle zawierają więcej aluminium niż inna żywność puszkowana.

Uważać szczególnie trzeba na pomidory w puszce.

/ 5Wady jedzenia w puszce - wątpliwa jakość

Wady jedzenia w puszce [123rf.com]
Wady jedzenia w puszce [123rf.com] © Puszkowane jedzenie zwykle ma niską jakość [123rf.com]

Jakość składników używanych do przygotowania jedzenia w puszce pozostawia wiele do życzenia. Konserwy mięsne zawierają zwykle mięso oddzielane mechanicznie, w którym znajdują się też skóry, ścięgna, fragmenty kości i chrząstek.

Proces sterylizacji powoduje, że żywność ulega zmianom barwy, konsystencji, smaku i zapachu. Wysoka temperatura powoduje też straty witamin rozpuszczalnych w wodzie i obniża jakość białka.

Sterylizacja ma też wpływ na degradację niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

/ 5Wady jedzenia w puszcze - konserwanty

Wady jedzenia w puszce [123rf.com]
Wady jedzenia w puszce [123rf.com] © Do jedzenia w puszce dodawane są konserwanty [123rf.com]

W puszkowanym jedzeniu nierzadko stosowane są też konserwanty, sztuczne barwniki i emulgatory.

Puszkowane jedzenie zawiera zwykle dużo soli, a także azotyn sodu, który podkręca smak i aromat jedzenia. Spożywany w nadmiernych ilościach powoduje zatrucie, bóle i zawroty głowy. Może mieć też właściwości rakotwórcze.

W składach konserw, szczególnie tych mięsnych, znajdziemy również: skrobię modyfikowaną, białko sojowe, gumę guar, trifosforany i difosforan disodowy.

Mimo kilku zalet puszkowanej żywności, lepiej z niej zrezygnować i wybierać takie produkty, które mają krótki skład, są świeże i dobrej jakości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka