Wady jedzenia w puszkach. Zobacz, na co uważać
Puszkowane jedzenie ma swoje zalety – to wygoda użytkowania i długi okres przechowywania.
Jedzenie w puszkach jest szczególnie przydatne, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. W metalowych puszkach zamykamy warzywa, owoce, ryby i mięso, a także produkty mleczne.
Z żywności puszkowanej korzystamy wszyscy, trzeba jednak pamiętać, że oprócz niewątpliwych zalet, przechowywanie jedzenia w metalowych puszkach ma też wady.
Zobacz galerię i dowiedz się więcej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wypij, a twój organizm będzie pracować na pełnych obrotach
Wady jedzenia w puszkach - bisfenol A
Na początek przyjrzyjmy się budowie puszki. Najczęściej wykonane są z blachy stalowej lakierowanej bądź aluminiowej lakierowanej.
Żeby zapobiec korozji puszki pokrywane są specjalistycznymi żywicami, w skład których wchodzi Bisfenol A. To toksyczny związek, który w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Bisfenol A może migrować z powierzchni puszki do jedzenia, które potem spożywamy.
Dlaczego jest groźny?
Zobacz też: Prosty sposób, by obniżyć cholesterol i chronić serce
Wady jedzenia w puszkach - szkodliwość bisfenolu A
Bisfenol A przyczynia się do powstawania otyłości, zwiększa ryzyko poronień i chorób układu krążenia.
Wysokie stężenie tej substancji może zaburzać metabolizm estrogenu i wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Toksyna przyczynia się również do problemów z erekcją i może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty. U kobiet zaś może prowadzić do raka piersi.
W jednym z badań wykazano, że u osób spożywających jedzenie z puszki przez pięć kolejnych dni, poziom bisfenolu A w ogranizmie był o 1200 proc. wyższy niż u osób, które spożywały taką samą żywność, ale świeżą.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wady jedzenia w puszkach - szkodliwe metale
Puszki, które wykorzystuje się do przechowywania jedzenia nie są pozbawione wad. W wyniku niewłaściwego przygotowania może dochodzić w nich do korozji zewnętrznej i wewnętrznej.
Większość puszek jest wykonana z aluminium, a pewne jego ilości mogą przenikać do jedzenia. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przenikanie aluminium do żywności jest uzależnione od rodzaju przechowywanego pożywienia. Produkty kwaśne i mocno solone zwykle zawierają więcej aluminium niż inna żywność puszkowana.
Uważać szczególnie trzeba na pomidory w puszce.
Zobacz też: Objaw chorej wątroby może pojawić się na skórze
Wady jedzenia w puszce - wątpliwa jakość
Jakość składników używanych do przygotowania jedzenia w puszce pozostawia wiele do życzenia. Konserwy mięsne zawierają zwykle mięso oddzielane mechanicznie, w którym znajdują się też skóry, ścięgna, fragmenty kości i chrząstek.
Proces sterylizacji powoduje, że żywność ulega zmianom barwy, konsystencji, smaku i zapachu. Wysoka temperatura powoduje też straty witamin rozpuszczalnych w wodzie i obniża jakość białka.
Sterylizacja ma też wpływ na degradację niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Wady jedzenia w puszcze - konserwanty
W puszkowanym jedzeniu nierzadko stosowane są też konserwanty, sztuczne barwniki i emulgatory.
Puszkowane jedzenie zawiera zwykle dużo soli, a także azotyn sodu, który podkręca smak i aromat jedzenia. Spożywany w nadmiernych ilościach powoduje zatrucie, bóle i zawroty głowy. Może mieć też właściwości rakotwórcze.
W składach konserw, szczególnie tych mięsnych, znajdziemy również: skrobię modyfikowaną, białko sojowe, gumę guar, trifosforany i difosforan disodowy.
Mimo kilku zalet puszkowanej żywności, lepiej z niej zrezygnować i wybierać takie produkty, które mają krótki skład, są świeże i dobrej jakości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl