Warzywa sezonowe – które kiedy warto jeść?
Warzywa sezonowe to produkty, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji. Wówczas są najzdrowsze, najsmaczniejsze i najtańsze, a także najłatwiej dostępne. Jakie warzywa jeść zimą i jesienią, a jakie wiosną i latem? Zerknij na kalendarz sezonowości warzyw i owoców. Warto z niego korzystać.
- 1. Co to są warzywa sezonowe
- 1.1. Dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce?
- 2. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
- 2.1. Warzywa sezonowe styczeń
- 2.2. Warzywa sezonowe luty
- 2.3. Warzywa sezonowe marzec
- 2.4. Warzywa sezonowe kwiecień
- 2.5. Warzywa w maju
- 2.6. Warzywa w czerwcu
- 2.7. Warzywa sezonowe lipiec
- 2.8. Warzywa sezonowe sierpień
- 2.9. Warzywa sezonowe wrzesień
- 2.10. Warzywa sezonowe październik
- 2.11. Warzywa sezonowe listopad
- 2.12. Warzywa sezonowe grudzień
1. Co to są warzywa sezonowe
Warzywa sezonowe to te, które dojrzały w swoim rytmie wzrostu i dojrzewania, w czasie naturalnej wegetacji, bez ingerencji człowieka. Oznacza to, że nie wymagały długiego przechowywania oraz stosowania dodatku środków przedłużających trwałość. To przekłada się na ich walory i jakość.
Zdecydowaną większość warzyw i owoców można kupić w sklepach przez cały rok. Jednak najlepiej jeść dany produkt wtedy, gdy trwa na niego sezon. Dlaczego?
1.1. Dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce?
Świeże owoce i warzywa to bogate źródło składników mineralnych i witamin, przeciwutleniaczy i innych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przechowywanie ich, długi transport i przetwarzanie prowadzi do utraty owych cennych składników.
Sezonowość, czyli okres, w którym konkretny gatunek warzyw jest w naturalnym cyklu oznacza, że wówczas produkty są najbardziej smaczne i wartościowe pod względem odżywczym, a plony są najbardziej owocne.
2. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
Kalendarz sezonowości warzyw i owoców to lista warzyw i owoców, po które warto sięgać w określonym czasie. Jakie warzywa sezonowe warto jeść zimą, wiosną, latem i jesienią?
2.1. Warzywa sezonowe styczeń
Styczeń jest miesiącem, kiedy nie ma dostępu do zbyt wielu świeżych warzyw. Warto jednak sięgać te produkty, które dobrze przechowuje się po jesiennych zbiorach. Warzywa zimowe dostępne w styczniu to:
- buraki,
- ziemniaki,
- marchew,
- pietruszka (korzeń),
- por,
- seler (korzeń),
- brukselka,
- cykoria,
- kapusta.
2.2. Warzywa sezonowe luty
W lutym, podobnie jak w styczniu, króluje:
- brukselka,
- burak,
- ziemniak,
- kapusta,
- marchew,
- pietruszka (korzeń),
- por,
- roszponka,
- seler (korzeń),
- ziemniaki
- cykoria.
2.3. Warzywa sezonowe marzec
W marcu warzywa sezonowe nie stanowią imponującej listy. Znajduje się na niej:
- kapusta,
- marchew
- brukselka,
- burak,
- cykoria,
- endywia,
- pietruszka (korzeń),
- por,
- roszponka,
- seler (korzeń),
- ziemniaki.
2.4. Warzywa sezonowe kwiecień
Kwiecień oznacza początek zbiorów botwinki i rabarbaru oraz sezonu na szparagi. Warto również sięgać po inne warzywa, takie jak:
- rzodkiewka,
- sałata masłowa,
- roszponka,
- endywia,
- por,
- cebula dymka,
- czosnek,
- rukola,
- cykoria,
- kapusta włoska i czerwona,
- jarmuż,
- ziemniaki,
- seler,
- karczochy,
- buraki,
- pietruszka.
2.5. Warzywa w maju
Maj to początki zbiorów sałaty, rukoli i szczawiu. Warto jednak sięgać po inne warzywa sezonowe, takie jak:
- botwinka,
- rzodkiewka,
- szpinak,
- rukola,
- sałata,
- rabarbar,
- szczypior,
- natka pietruszki,
- koper
- szparagi.
2.6. Warzywa w czerwcu
Wśród warzyw, które naturalnie dojrzewają w okolicy czerwca, znajduje się:
- cebulka dymka,
- rzodkiewka,
- rzodkiew biała,
- szczypior,
- marchew,
- pietruszka,
- czosnek
- por,
- botwinka,
- sałata,
- szczaw.
Na ten okres przypadają również pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy czy ziemniaków.
2.7. Warzywa sezonowe lipiec
Co jeść w lipcu? Zdecydowanie takie warzywa jak:
- bób,
- brokuły,
- botwinka,
- cukinia,
- fasolka szparagowa,
- groszek zielony,
- groszek cukrowy,
- kalafior,
- kalarepa,
- marchewka,
- natka pietruszki,
- ogórek,
- por,
- rukola,
- rzodkiewka,
- sałata,
- seler,
- szczaw,
- szparagi,
- szpinak,
- ziemniaki.
Lipiec oznacza także pierwsze zbiory buraków, bakłażana, kukurydzy i papryki.
2.8. Warzywa sezonowe sierpień
W sierpniu królują takie warzywa jak fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, bakłażan, brokuły, buraki, cukinia.
2.9. Warzywa sezonowe wrzesień
Wrzesień obfituje w takie warzywa jak:
- buraki,
- bakłażan,
- brokuły,
- cukinia,
- fasolka szparagowa,
- kalafior,
- kalarepa,
- kapusta,
- kukurydza,
- marchewka,
- natka pietruszki,
- ogórek,
- papryka,
- patison,
- pomidory,
- por,
- rukola,
- rzodkiewka,
- sałata,
- seler,
- szczaw,
- szpinak,
- ziemniaki.
2.10. Warzywa sezonowe październik
W październiku warto sięgać po takie warzywa jak:
- bakłażan,
- brokuły,
- buraki,
- cukinia,
- cykoria,
- dynia,
- jarmuż,
- kalafior,
- kalarepa,
- kapusta,
- kukurydza,
- marchewka,
- natka pietruszki,
- patison,
- por,
- pietruszka,
- rukola,
- rzodkiewka,
- sałata,
- seler (korzeń i liście),
- szpinak,
- ziemniaki
Warzywem najbardziej reprezentatywnym dla października jest bez wątpienia dynia.
2.11. Warzywa sezonowe listopad
W listopadzie wciąż zachwycają dynie, ale warto także kupować inne warzywa, takie jak:
- brokuły,
- ziemniaki
- brukselka,
- buraki,
- cykoria,
- endywia,
- jarmuż,
- kalafior,
- kalarepa,
- kapusta,
- marchewka,
- natka pietruszki,
- pietruszka,
- por,
- roszponka,
- rukola,
- seler,
- szpinak.
2.12. Warzywa sezonowe grudzień
W grudniu warto sięgać po te warzywa, które można długo przechowywać. To:
- pietruszka (korzeń),
- brukiew,
- rzodkiew biała,
- marchewka,
- seler (korzeń),
- burak ćwikłowy,
- cykoria,
- roszponka,
- endywia,
- jarmuż,
- kapusta biała,
- kapusta czerwona,
- kapusta włoska,
- cebula,
- czosnek,
- por,
- kalafior,
- brukselka.