2 z 7Ciasta w proszku
Ciasta w proszku to sposób na błyskawiczne przygotowanie "domowego" wypieku. Wystarczy dodać jajka, margarynę czy mleko i wymieszać je z proszkiem.
Producenci mogą przekonywać nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie składniki zostały bowiem poddane procesowi suszenia. A co stanowi ich bazę?
Na etykiecie ciast w proszku jako pierwszy najczęściej pojawia się cukier, dalej mąka pszenna, utwardzane oleje roślinne i syrop glukozowo-fruktozowy. - Te dwa ostatnie składniki najsilniej oddziałują na zdrowie człowieka. Podnoszą poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi – wskazuje Patrizia Polańska-Drejer, dietetyk.
I dodaje: - Dużym minusem tego typu produktów są zbędne dodatki, choćby spulchniacze, m.in. difosforany. Spożywane w nadmiarze mogą zmniejszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, zwiększyć ryzyko osteoporozy oraz przyczynić się do uszkodzenia nerek. Zbędnym dodatkiem są również aromaty.
Przeczytaj również: Nigdy nie łącz tych produktów. Powodują poważne problemy ze zdrowiem