3 z 7Gotowe kremy i polewy
Makowiec, sernik czy wielkanocna babka – każde z tych ciast wymaga efektownej dekoracji. Najczęściej wystarczy sama polewa, by nadać słodkiej przekąsce apetycznego wyglądu.
Dawniej polewy przygotowywano samodzielnie w domu. Czekoladę rozpuszczano w kąpieli wodnej lub robiono domowy lukier. Dzisiaj zapracowanym paniom domu oferuje się zakup gotowych produktów tego typu. Na sklepowych półkach znaleźć można polewy, lukier oraz kremy do tortów. Wystarczy opakowanie włożyć do gorącej wody lub mikrofalówki i... gotowe. Czy jednak warto po nie sięgać?
I w tym wypadku pierwsze miejsce na liście składników zajmuje cukier oraz oleje roślinne (najczęściej palmowy).
Nie są to składniki wartościowe, wręcz przeciwnie. Ich nadmiar w diecie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, np. nadwagi czy cukrzycy typu 2.
Przeczytaj również: Masz podwyższony cukier? Lepiej nie jedz tych owoców