4 z 7Żurek z paczki
Na wielkanocnym stole bardzo często pojawia się żurek. Jest to zupa zdrowa, bardzo smaczna, o wieloletniej tradycji. Najlepiej, by była przygotowana z domowego zakwasu, ale zrobienie go wcale nie jest proste. Dodatkowo wymaga czasu, a tego – jak wiadomo – nam dzisiaj brakuje.
By zatem zadanie to nieco ułatwić, w sklepach znaleźć można żurek lub barszcz biały w proszku. I choć może on smakować i pachnieć jak domowa zupa, nigdy jej nie zastąpi.
- Kontrowersyjne w tych produktach są konserwanty i duże ilości soli. Obecnie na rynku można znaleźć wysokiej jakości zakwasy do żurku. I właśnie te produkty zdecydowanie polecam. Taki zakwas powinien zawierać mąkę żytnią, wodę i ewentualnie zioła – wyjaśnia dietetyk.
Przeczytaj również: Chcesz obniżyć swój wiek metaboliczny o 20 lat? Zacznij jeść te produkty