6 z 7Chrzan
Tuż przed Wielkanocą nasze babcie tarły świeże korzenie chrzanu. I choć nie wszyscy lubili tę czynność, tak nakazywała robić tradycja.
Chrzan stanowi doskonały dodatek do mięs i kiełbas. Wzmacnia się nim również smak żurku.
By jednak chrzan dobrze smakował i był naprawdę ostry, musi być dobrej jakości. A o to nie zawsze łatwo. Idealnie byłoby znaleźć produkt, w składzie którego znajdować się będzie jedynie starty korzeń chrzanu, cytryna, woda, olej i sól.
- Dobry chrzan nie zawiera konserwantów, zwłaszcza pirosiarczynu sodu. Może on być przyczyną ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry. Zbędne są również substancje zagęszczające (guma guar i guma ksantanowa) oraz mleko w proszku i mleko pełne – mówi Patrizia Polańska-Drejer, dietetyk.
Przeczytaj również: Polski superprodukt. Skuteczna broń przeciwko nowotworom