Trwa ładowanie...

Wielkanocny przysmak. Pomoże na niestrawność, wymiecie pasożyty

 Paula Komendarczuk
16.03.2024 14:25
Rzeżucha na Wielkanoc i nie tylko. Pomoże na niestrawność i pasożyty
Rzeżucha na Wielkanoc i nie tylko. Pomoże na niestrawność i pasożyty (Getty Images)

Rzeżucha to znak rozpoznawczy Świąt Wielkanocnych, ale roślina ta powinna trafić również do naszego codziennego jadłospisu. Stanowi źródło witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, wspomagają odchudzanie i obniżają stężenie cukru we krwi.

spis treści

1. Właściwości rzeżuchy

Rzeżucha (pieprzyca siewna) to roślina wysiewana w większości domów przed Wielkanocą. Pomimo niepozornego wyglądu jest źródłem cennych składników odżywczych.

Sprawdzi się jako element dekoracyjny, ale lepszym pomysłem będzie jej zjedzenie. W 100 g rośliny znajdziemy zaledwie 32 kcal, 5,5 g węglowodanów, 2,6 g białka, 1,1 g błonnika i zaledwie 0,7 g tłuszczu. 100 g kiełków rzeżuchy zawiera aż 69 mg witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza, który przeciwdziała negatywnemu wpływowi wolnych rodników na organizm.

W składzie obecny jest też kwas foliowy (80,0 µg na 100 g), niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ redukuje ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Rzeżucha stanowi źródło witamin z grupy B, witaminy A (6917 IU), E (0,7 mg), K (542 µg), a także wapnia (81 mg), magnezu (38 mg), żelaza (1,3 mg), fosforu (76 mg) i potasu (606 mg).

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Dołączenie rzeżuchy do codziennego menu wzbogaci organizm także o chrom potrzebny do prawidłowej pracy trzustki i ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Dodatkowo chrom zmniejsza ochotę na słodycze.

2. Wpływ rzeżuchy na organizm

Rzeżucha wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Witamina A wspiera prawidłowe funkcjonowaniu oczu i leczenie zmian skórnych (również trądziku), witamina C wspomaga układ odpornościowy oraz sercowo-naczyniowy, a luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Zawarte w liściach glukozynolany wykazują właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka żołądka, prostaty i piersi. Kiełki działają detoksykująco, co ma korzystny wpływ w przypadku stłuszczenia lub marskości wątroby.

Zwolennicy medycyny naturalnej są zdania, że rzeżucha może być pomocna również w przypadku nadciśnienia, niestrawności, zaparć, zapalenia skóry, osteoporozy, zaburzeń krzepnięcia krwi, a nawet zakażeń pasożytniczych.

3. Rzeżucha na włosy

Rzeżucha sprzyja również dbaniu o urodę, ponieważ zawarte w składzie substancje biologicznie czynne przeciwdziałają wypadaniu włosów i je wzmacniają.

Warto przygotować sok z rzeżuchy do wcierania w skórę głowy. Wystarczy łyżkę nasion zalać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kwadrans, a następnie dokładnie przecedzić.

Otrzymany sok nakładamy na włosy na 1,5 godziny, dokładnie zmywamy i myjemy skórę głowy szamponem. Napar można też nałożyć na 15 minut na zmiany skórne.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze