Wielu się brzydzi. Mało kto wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka zauważasz siną obwódkę wokół żółtka. Możesz się wtedy zastanawiać, czy jest ono nadal bezpieczne do spożycia. Niewiele osób wie, skąd się bierze to przebarwienie.

Co oznacza ciemna obwódka wokół jajek? Rozwiewamy wątpliwości, czy można je bezpiecznie spożyćCo oznacza ciemna obwódka wokół jajek? Rozwiewamy wątpliwości, czy można je bezpiecznie spożyć
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sina obwódka wokół jajka

Jajka na twardo to obowiązkowych składnik wielu sałatek, świetnie też sprawdzają się na kanapce. Czasem jednak po ugotowaniu i przekrojeniu ich, okazuje się, że wokół żółtka powstała sinawa obwódka.

Wiele osób błędnie uważa, że przebarwienie jest oznaką, że jajko jest zepsute i nie powinno się go spożywać. Nie jest to prawdą, bo wytłumaczenie tego zjawiska jest naprawdę banalnie proste.

Siną obwódkę można wytłumaczyć zbyt długim czasem gotowania jajka. Jeśli znajdowały się one we wrzącej wodzie dłużej niż 10 minut, doszło do reakcji chemicznej, która prowadzi do przebarwień.

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Siarka i żelazo w jajku łączą się, tworząc związek chemiczny o nazwie siarczek żelaza. Nie ma potrzeby martwić się o spożycie takiego jajka, ponieważ zmiana koloru jest tylko defektem estetycznym, który nie wpływa na smak ani nie jest szkodliwy dla zdrowia.

Korzyści ze spożywania jajek

Gotowane jajka oferują całkiem sporo korzyści zdrowotnych, więc warto włączyć je do swojej diety. Są doskonałym źródłem białka i zawierają wiele niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm.

Jajka są głównym źródłem choliny, ważnego składnika odżywczego dla zdrowia mózgu. Ten składnik korzystnie wpływa na funkcje pamięci, wspomaga uczenie się oraz pomaga redukować stany zapalne.

Ponadto podnoszą poziom cholesterolu HDL (dobrego) i zmieniają cholesterol LDL (zły) na podtyp, który nie jest aż tak szkodliwy dla zdrowia serca, co wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób.

Żółtka są ważnym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze chronią oczy i pomagają zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Warto także pamiętać, że gotowanie jest znacznie zdrowsze niż smażenie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka