Jak zrobić wino z winogron?
Wino towarzyszy nam od wieków. Pite z umiarem może pozytywnie wpływać na zdrowie. Sprawdźmy, jakie ma właściwości oraz jak powstaje wino z winogron.
1. Wino z winogron – charakterystyka
Pierwsze wina pojawiły się już kilka tysięcy lat temu. Wykorzystywane były w celach zarówno religijnych, jak i niereligijnych.
W Polsce winorośl pojawiła się około X wieku, Wino w tamtym okresie produkowali zakonnicy. Niestety polskie winiarstwo nigdy nie rozwinęło się tak jak w Europie Zachodniej. Spowodowane to było licznymi wojnami, sprowadzaniem win z zagranicy oraz niesprzyjającym klimatem. Mimo to w Polsce istnieje ponad 500 winnic, głównie w zachodniej części Polski.
Wyróżnia się wiele rodzajów win. Podstawowy podział rozróżnia:
- wina białe,
- wina różowe,
- wina czerwone.
Uwzględniając zawartość cukru, wyróżniamy:
- wina wytrawne (1,5 proc. cukru),
- półwytrawne (2-4 proc. cukru),
- półsłodkie (4,5-7,5 proc. cukru),
- słodkie (8-16 proc. cukru).
Wina mogą być również rozróżniane ze względu na zawartość alkoholu, sposób konsumpcji lub rodzaj i ilość wykorzystanych składników.
Głównymi składnikami wina są woda i alkohol etylowy. Do pozostałych składników możemy zaliczyć aldehydy, estry, kwasy organiczne, garbniki i cukry. W winie znajdują się również mikroelementy m.in. fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez i wapń.
2. Wino z winogron – właściwości
Wino spożywane regularnie i w rozsądnych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Wino z winogron ma następujące właściwości:
- Poprawia trawienie – wino zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, przez co sprawdza się jako dodatek przy spożywaniu dań ciężkostrawnych;
- Obniża poziom cholesterolu – zawarte w winie z winogron przeciwutleniacze, kwas salicylowy i alkohol rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu oraz zwiększają elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Regularne picie wina może zmniejszyć ryzyko zawałów i udaru;
- Poprawia pracę nerek – wino z winogron pobudza pracę nadnerczy, tarczycy i trzustki. Wspomaga to przemianę tłuszczy, cukrów i białek. Pijąc wino z winogron, zmniejszamy ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
Pamiętajmy, że wino z winogron spożywane w nadmiarze może być dużym zagrożeniem. Nadużywając wina możemy zniszczyć wątrobę, trzustkę, a nawet mieć problemy z nadwagą lub otyłością. Wino jest trunkiem o wysokiej kaloryczności. W jednym kieliszku znajduje się od 80 do 130 kalorii.
3. Wino z winogron – jak zrobić?
Do przygotowania wina z ciemnych winogron potrzebujemy:
- 9 kg ciemnych winogron,
- 1 kg cukru,
- 2.7 l wody,
- Drożdże do czerwonego wina,
- Pożywka do drożdży.
Owoce myjemy, miażdżymy i przekładamy do gąsiora. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dolewamy do naszych winogron. Po ostygnięciu dodajemy drożdże i zamykamy szczelnie gąsior. Całość pozostawiamy na 7 dni. Każdego dnia mieszamy gąsiorem całą jego zawartość.
Po 7 dniach zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy wino z winogron do balona. Zatykamy go korkiem i wkładamy rurkę fermentacyjną. Wino z winogron odstawiamy w zacienionym miejscu i zostawiamy na 4 tygodnie.
Następnym krokiem jest zlewanie wina, które znajduje się nad osadem. Czynność wykonujemy co miesiąc. Po ośmiu miesiącach wino z winogron nadaje się do spożycia.