Trwa ładowanie...

Jak zrobić wino z winogron?

Wino z winogron można przygotować w domu
Wino z winogron można przygotować w domu (123Rf)

Wino towarzyszy nam od wieków. Pite z umiarem może pozytywnie wpływać na zdrowie. Sprawdźmy, jakie ma właściwości oraz jak powstaje wino z winogron.

spis treści

1. Wino z winogron – charakterystyka

Pierwsze wina pojawiły się już kilka tysięcy lat temu. Wykorzystywane były w celach zarówno religijnych, jak i niereligijnych.

W Polsce winorośl pojawiła się około X wieku, Wino w tamtym okresie produkowali zakonnicy. Niestety polskie winiarstwo nigdy nie rozwinęło się tak jak w Europie Zachodniej. Spowodowane to było licznymi wojnami, sprowadzaniem win z zagranicy oraz niesprzyjającym klimatem. Mimo to w Polsce istnieje ponad 500 winnic, głównie w zachodniej części Polski.

Zobacz film: "Sprawdź, jak wątroba reaguje na alkohol"

Wyróżnia się wiele rodzajów win. Podstawowy podział rozróżnia:

  • wina białe,
  • wina różowe,
  • wina czerwone.

Uwzględniając zawartość cukru, wyróżniamy:

  • wina wytrawne (1,5 proc. cukru),
  • półwytrawne (2-4 proc. cukru),
  • półsłodkie (4,5-7,5 proc. cukru),
  • słodkie (8-16 proc. cukru).

Wina mogą być również rozróżniane ze względu na zawartość alkoholu, sposób konsumpcji lub rodzaj i ilość wykorzystanych składników.

Dbasz o linię? Zamień mojito na martini, a białe wino na szampana!
Dbasz o linię? Zamień mojito na martini, a białe wino na szampana! [6 zdjęć]

Czy jest coś przyjemniejszego niż odpoczywanie na tarasie w gronie przyjaciół, najlepiej z pysznym drinkiem

zobacz galerię

Głównymi składnikami wina są woda i alkohol etylowy. Do pozostałych składników możemy zaliczyć aldehydy, estry, kwasy organiczne, garbniki i cukry. W winie znajdują się również mikroelementy m.in. fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez i wapń.

2. Wino z winogron – właściwości

Wino spożywane regularnie i w rozsądnych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Wino z winogron ma następujące właściwości:

  • Poprawia trawienie – wino zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, przez co sprawdza się jako dodatek przy spożywaniu dań ciężkostrawnych;
  • Obniża poziom cholesterolu – zawarte w winie z winogron przeciwutleniacze, kwas salicylowy i alkohol rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu oraz zwiększają elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Regularne picie wina może zmniejszyć ryzyko zawałów i udaru;
  • Poprawia pracę nerek – wino z winogron pobudza pracę nadnerczy, tarczycy i trzustki. Wspomaga to przemianę tłuszczy, cukrów i białek. Pijąc wino z winogron, zmniejszamy ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.

Pamiętajmy, że wino z winogron spożywane w nadmiarze może być dużym zagrożeniem. Nadużywając wina możemy zniszczyć wątrobę, trzustkę, a nawet mieć problemy z nadwagą lub otyłością. Wino jest trunkiem o wysokiej kaloryczności. W jednym kieliszku znajduje się od 80 do 130 kalorii.

3. Wino z winogron – jak zrobić?

Do przygotowania wina z ciemnych winogron potrzebujemy:

  • 9 kg ciemnych winogron,
  • 1 kg cukru,
  • 2.7 l wody,
  • Drożdże do czerwonego wina,
  • Pożywka do drożdży.

Owoce myjemy, miażdżymy i przekładamy do gąsiora. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dolewamy do naszych winogron. Po ostygnięciu dodajemy drożdże i zamykamy szczelnie gąsior. Całość pozostawiamy na 7 dni. Każdego dnia mieszamy gąsiorem całą jego zawartość.

Po 7 dniach zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy wino z winogron do balona. Zatykamy go korkiem i wkładamy rurkę fermentacyjną. Wino z winogron odstawiamy w zacienionym miejscu i zostawiamy na 4 tygodnie.

Następnym krokiem jest zlewanie wina, które znajduje się nad osadem. Czynność wykonujemy co miesiąc. Po ośmiu miesiącach wino z winogron nadaje się do spożycia.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze