Trwa ładowanie...

"Wiśnie z Barbadosu" to karaibski skarb. Mają 30-krotnie więcej witaminy C niż cytryna

 Karolina Rozmus
21.02.2024 14:10
Karaibski skarb chroni przed rakiem piersi, mózgu, jelita grubego
Karaibski skarb chroni przed rakiem piersi, mózgu, jelita grubego (Getty Images)

Utarło się przekonanie, że to owoce cytrusowe są najcenniejszym źródłem silnego przeciwutleniacza, ale to nieprawda. Znacznie więcej witaminy C znajduje się w żurawinie, papryce, czy karaibskim skarbie, aceroli.

spis treści

1. Doceniali ją już Majowie

Drzewo aceroli, Malpighia glabra pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a konkretnie z meksykańskiego półwyspu Jukatan. Podobno właściwości aceroli, nazywanej też wiśnią z Barbados, wiśnią Antyli, wiśnią jamajską lub portorykańską, doceniali już Majowie. Mieli korzystać z owoców aceroli do wzmocnienia odporności organizmu.

Medycyna naturalna na przestrzeni wieków wykorzystywała acerolę do leczenia stanów zapalnych, gorączki czy biegunki. Dziś w Brazylii naturopaci sięgają po owoc w leczeniu infekcji dróg oddechowych, w tym zapalenia płuc.

Zobacz film: "9 znaków, że brakuje nam witaminy C"

Roślina jest odporna na warunki atmosferyczne i owocuje aż czterokrotnie w ciągu roku. Niestety małe pomarańczowożółte bądź czerwone owoce nie nadają się do transportu, dlatego w Europie korzystamy z dobrodziejstw aceroli pod postacią przetworów czy wyciągu z owoców. Cieszą się ogromną popularnością i nie ma się, co dziwić. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i aktywnych biologicznie składników.

Acerola zawiera 1000 do 4500 mg witaminy C w 100 g owoców
Acerola zawiera 1000 do 4500 mg witaminy C w 100 g owoców (Pixabay)

2. Acerola. Źródło witamin i przeciwutleniaczy

Acerola składa się w 90 proc. z wody i stanowi potężne źródło witaminy C. Zawiera 1000 do 4500 mg witaminy C w 100 g owoców, a zatem nawet trzydziestokrotnie więcej niż cytryna. Wspiera odporność, chroni przed stresem oksydacyjnym, a także stymuluje produkcję kolagenu w organizmie.

Poza tym acerola zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne dla układu nerwowego, w tym dla pracy mózgu czy kluczową dla narządu wzroku witaminę A. Spośród minerałów, które można znaleźć w wiśni z Barbadosu, warto wymienić choćby istotny dla odporności cynk, istotne dla utrzymania w zdrowiu serca potas czy magnez oraz żelazo.

W aceroli znajdziemy także antocyjany, karotenoidy, pektyny i flawonoidy, takie jak rutyna, kolejny element odporności. Antocyjany z kolei należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy: chronią przed stresem oksydacyjnym i mogą hamować namnażanie się komórek nowotworów, m.in. raka piersi, mózgu czy jelita grubego.

Badania sugerują, że owoce aceroli pokocha nie tylko nasz układ immunologiczny czy układ krążenia. Okazuje się, że niepozorne małe owoce wykazują duży potencjał w związku z cukrzycą typu 2. Acerola może normować poziom glukozy we krwi, zapobiegając wahaniom cukru, a przez to także chroni przed napadami głodu i podjadaniem między posiłkami.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze