Witamina D chroni przed cukrzycą typu II
Mówi się o niej, że to "witamina słońca". Choć jest tak łatwo dostepna latem, to jednak ponad 90 proc. Polaków ma jej niedobór. Tymczasem witamina D jest niezbędna do zachowania zdrowia. Chroni przed depresją, osteoporozą, zawałem, nowotworami, a także przed cukrzycą.
1. Witamina D - właściwości
Dzięki promieniom słonecznym, które docierają do naszej skóry, nasz organizm sam wytwarza witaminę D. Stąd też latem zwykle czujemy się lepiej niż zimą.
Do tej pory wiedzieliśmy, że witamina D chroni przed reumatyzmem i osteoporozą, a jej niedobór sprzyja bólom kości i stawów. Wiedzieliśmy także, że witamina ta wzmacnia serce i poprawia jego sprawność.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Ankarze wykazali z kolei, że poziom witaminy D w organizmie ma wpływ na produkcję hormonów oraz wielkość tarczycy. Jej niedobór może przyczynić się do choroby Hashimoto.
I wreszcie - jak wykazali japońscy naukowcy, to naturalna ochrona przed nowotworami. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko raka wątroby aż o 50 proc. W przypadku innych nowotworów ryzyko spada o 20 proc.
Najnowsze analizy naukowców, przedstawnione na 52. kongresie Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD), wykazały, że witamina D chroni także przed cukrzycą typu II.
2. Witamina D w walce z cukrzycą
Suplementacja witaminy D czy korzystanie ze słońca, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, zmniejsza wchłanianie się tłuszczu w tkance mięśniowej, a tym samym chroni przed cukrzycą typu II. Analizy badaczy wykazały silny związek pomiędzy niedoborem "witaminy słońca" a cukrzycą, a także innymi schorzeniami, jak miopatia (rzadka choroba mięśni).
Badania na razie przeprowadzono na gryzoniach, ale eksperci są pewni, że u ludzi uzyskają podobne wnioski.
Myszy przez 4 miesiące były na różnych dietach. Jednej grupie wprowadzono zdrową dietę, u drugiej produkty bogate w cukier, a u kolejnej odżywianie obfitujące w tłuszcz. Część myszy otrzymywała 3 razy w tygodniu dawki witaminy D. Pierwszy wniosek był oczywisty - myszy, które jadły dużo cukru lub miały dietę opartą na tłuszczach, szybciej tyły. Ponadto taka dieta spowodowała skok glukozy we krwi - hiperglikemię, a w tkance mięśniowej zaczął odkładać się tłuszcz.
Lepsze wyniki uzykały tylko te gryzonie, u których dodatkowo podawano witaminę D. Nie tylko miały lepszą tolerancję glukozy, ale także chudły!
Kierownik badań, dr Elisy Benetti z Uniwersytetu w Turynie, uważa, że suplementacja witaminy D może łagodzić przykre skutki tłustej i słodkiej diety, a tym samym ochronić nas przed cukrzycą typu II.
Wkrótce przekonamy się, czy badania na ludziach potwierdzą te wnioski.
3. Gdzie znajduje się witamina D?
Oprócz tego, że nasz organizm sam ją produkuje, to witaminę D możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Warto włączyć do diety:
- ryby (najwięcej wit. D mają: węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk, sardynki i makrela),
- ser żółty dojrzewający,
- żółtka jaj,
- mleko i produkty mleczne,
- wątróbka.