Trwa ładowanie...

Mają zniknąć ze sklepów. Szacuje się, że mamy 5 lat

Avatar placeholder
28.04.2024 19:43
Wkrótce staną się prawdziwym rarytasem. Takie jajka znikną ze sklepów
Wkrótce staną się prawdziwym rarytasem. Takie jajka znikną ze sklepów (East News)

Za pięć lat półki europejskich supermarketów będą wyglądać znacznie inaczej. Na próżno będzie tam można szukać produktów, które dziś dostaniemy bez problemu.

spis treści

1. Koniec z brązowymi jajkami?

Henner Schönecke, prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Jaj, przewiduje, że w ciągu najbliższych pięciu lat brązowe jaja znikną z oferty. Coraz więcej europejskich hodowców decyduje się bowiem na rezygnację z hodowli brązowych kur na rzecz białych.

- Za pięć lat na półkach supermarketów nie będzie już brązowych jaj - powiedział w rozmowie z "Bildem".

Białe kury najczęściej dają białe jaja. Są mniejsze od swoich brązowych sióstr, co pozwala hodowcom na efektywniejsze zarządzanie przestrzenią w gospodarstwie i zapewnienie ptakom większego komfortu. Żyją dłużej, jedzą mniej i znoszą więcej jajek. Jak mówi Schönecke, białe nioski mogą dostarczyć ich nawet 500 w ciągu 100 tygodni.

Zobacz film: "Czym jest ciemna plamka w jajku?"

Brązowe jajka mogą więc wkrótce stać się rarytasem dostępnym głównie w małych, prywatnych gospodarstwach. Przemiany na rynku jaj z pewnością wpłyną na dostępność i cenę tych produktów.

Brązowe jajka. Zdjęcie ilustracyjne
Brązowe jajka. Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay )

2. Które jajka są zdrowsze?

Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie. Ograniczenia w ich spożyciu dotyczą głównie osób z wysokim poziomem cholesterolu, cukrzycą oraz zagrożonych niewydolnością serca.

Konsumpcja jednego jajka dziennie przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, opóźnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzapalnie. Jajka zawierają aż 26 składników odżywczych.

Jak podkreśla Schönecke, nie ma jednak żadnej różnicy w wartościach odżywczych jajek znoszonych przez białe i brązowe kury. Różnica w cenie wynika głównie z wyższych kosztów utrzymania i mniejszej wydajności brązowych kur.

Oznacza to, że właściwie jedyną cechą jajek, na którą powinniśmy zwracać uwagę przy jej zdrowotnej ocenie, jest ich organiczność. Jaja pochodzące z ekologicznej hodowli charakteryzują się niższą zawartością tłuszczów nasyconych, mają korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych n-6 do n-3 i zawierają mniejsze ilości ftalanu dimetylu, potencjalnie szkodliwej substancji zakłócającej działanie układu hormonalnego. Są też rzadziej narażone na kontaminację antybiotykami i mniej podatne na zanieczyszczenie bakterią Salmonella.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze