Właściwości zdrowotne wasabi (WIDEO)
Wasabi należy do rodziny kapustowatych i jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej. W Polsce znamy wasabi jako dodatek do sushi. Przyprawa ta słynie ze swojego ostrego smaku i za to jest najbardziej ceniona. Nazywana jest japońskim chrzanem.
Czy wiesz o tym, że wasabi posiada wiele właściwości zdrowotnych? Oto przykłady dobroczynnego wpływu wasabi na organizm.
Wasabi jest świetną opcją dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Nie zastąpi oczywiście zdrowej, zbilansowanej diety ani ćwiczeń, ale przez swój ostry smak może przyczynić się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej i utrzymać wagę na prawidłowym poziomie.
Dzięki swoim właściwościom i walorom smakowym wspiera także oczyszczanie organizmu z toksyn, dzięki czemu aktywnie wspiera procesy odchudzania.
Dodatkowo jest ono bogate w witaminę C, A, a także szereg minerałów, między innymi potas, sód i magnez.
Niewiele osób o tym wie, ale wasabi świetnie wpływa także na serce. Niweluje nadmierne zlepianie się płytek krwi, co przeciwdziała zawałowi serca. Duża zawartość potasu i magnezu także przyczynia się do prawidłowej pracy całego układu sercowego.
Wasabi ma także moc chroniącą nas przed nowotworami. Zawiera w sobie izotiocyjaniny, które neutralizują wszelkie toksyny w organizmie. W ten sposób zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych. Związki te są także odpowiedzialne za charakterystyczny smak wasabi.
Wasabi aktywnie walczy z zakrzepami, zapobiega też zakażeniu bakterią Helicobacter pylori i wystąpieniu choroby wrzodowej. Zawiera także duże ilości błonnika, dzięki czemu chętnie stosuje się je na niestrawność i zaparcia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.