Trwa ładowanie...

Włoski przysmak wycofany. "Potencjalne ryzyko zatrucia"

 Karolina Rozmus
19.02.2023 10:35
GIS wycofuje włoskie salami
GIS wycofuje włoskie salami (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje kiełbasę salami. W jednej z partii produktu wykryto groźne bakterie Salmonella spp. Spożycie skażonego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego objawiającego się bólem brzucha, wymiotami lub biegunką.

spis treści

1. Salmonella w kiełbasie

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. we włoskiej, wędzonej wędlinie.

Bakteryjne infekcje wywołują najczęściej dwa typy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis. Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej wskutek spożycia surowych jaj czy niedogotowanego mięsa i niepasteryzowanych produktów odzwierzęcych, np. mleka, ale też niemytych owoców i warzyw.

Włoskie salami należy do surowych, dojrzewających wędlin
Włoskie salami należy do surowych, dojrzewających wędlin (Pixabay)
Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"

Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego mogą pojawić się już po sześciu do dziesięciu godzin.

Do najczęstszych należą:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka.

Najczęściej dolegliwości ustępują szybko, jednak w przypadku grup wrażliwych, tj. dzieci czy osób w podeszłym wieku, niekiedy konieczna jest nawet hospitalizacja.

2. GIS wycofuje partię produktu

GIS ostrzega, że "spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego".

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • Nazwa produktu: Salame Strolghino,
  • Numer partii: 16,
  • Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023,
  • Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L,
  • Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne,
  • Kraj pochodzenia: Włochy.

W oficjalnym komunikacie GIS informuje, że włoski producent i polski dystrybutor wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.

Zaleca, by konsumenci, którzy kupili włoskie salami wymienione w komunikacie, nie spożywali produktu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze