Trwa ładowanie...

Włoski przysmak wycofany. "Potencjalne ryzyko zatrucia"

 Karolina Rozmus
19.02.2023 10:35
GIS wycofuje włoskie salami
GIS wycofuje włoskie salami (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje kiełbasę salami. W jednej z partii produktu wykryto groźne bakterie Salmonella spp. Spożycie skażonego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego objawiającego się bólem brzucha, wymiotami lub biegunką.

spis treści

1. Salmonella w kiełbasie

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. we włoskiej, wędzonej wędlinie.

Bakteryjne infekcje wywołują najczęściej dwa typy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis. Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej wskutek spożycia surowych jaj czy niedogotowanego mięsa i niepasteryzowanych produktów odzwierzęcych, np. mleka, ale też niemytych owoców i warzyw.

Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"
Włoskie salami należy do surowych, dojrzewających wędlin
Włoskie salami należy do surowych, dojrzewających wędlin (Pixabay)

Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego mogą pojawić się już po sześciu do dziesięciu godzin.

Do najczęstszych należą:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka.

Najczęściej dolegliwości ustępują szybko, jednak w przypadku grup wrażliwych, tj. dzieci czy osób w podeszłym wieku, niekiedy konieczna jest nawet hospitalizacja.

2. GIS wycofuje partię produktu

GIS ostrzega, że "spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego".

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • Nazwa produktu: Salame Strolghino,
  • Numer partii: 16,
  • Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023,
  • Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L,
  • Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne,
  • Kraj pochodzenia: Włochy.

W oficjalnym komunikacie GIS informuje, że włoski producent i polski dystrybutor wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.

Zaleca, by konsumenci, którzy kupili włoskie salami wymienione w komunikacie, nie spożywali produktu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze